In het eerste kwartaal van 2008 stond de Golf nog op de tiende plaats.

Toen was de Honda Civic Hybride het populairst, maar die verhuist nu naar plaats twee.

Athlon Car Lease schrijft de sterk gestegen populariteit van de Golf toe aan veranderingen in de leasebijtelling. Vorig jaar waren er slechts twee categorieën: één van veertien procent (de allerzuinigste auto’s) en één van 25 procent. Dit jaar is er een tussencategorie van twintig procent (zeg maar: de middelzuinige wagens) bijgekomen. ‘Daarin valt de Golf’, verklaart Colin Ouwerling van Athlon in het AD.

De leasevoorkeur van vrouwen verschilt overigens duidelijk van die van mannen. Op het herenlijstje prijkt de Volkswagen Passat op de tweede plaats (achter de Golf), gevolgd door de Opel Insignia (3), de Honda Civic Hybride (4) en de Ford Focus (5). Vrouwen bestellen het vaakst een Peugeot 207, gevolgd door de Golf (2), de Mini (3), de Honda Civic Hybride (4) en de BMW 1-serie (5).

Volgens Ouwerling hebben vrouwen een voorkeur voor kleinere auto’s. Of daaraan financiële motieven (lagere bijtelling) ten grondslag liggen is volgens hem niet duidelijk. ,,Het kan ook te maken hebben met de functies die zij bekleden.” Ongetwijfeld spelen ook praktische overwegingen mee.

Inmiddels valt één op de acht nieuwe leaseauto’s in de bijtellingscategorie van twintig procent. Ten opzichte van het eerste kwartaal 2008 verdubbelden de bestellingen in deze categorie.

Athlon constateert verheugd dat deze groei vooral ten koste gaat van de ‘meer vervuilende’ 25-procent- klasse. Overigens valt toch nog altijd ruim driekwart van de nieuwe leaseauto’s in het hoogste bijtellingstarief.