Een auto moet wettelijk twee jaar garantie meekrijgen van de fabrikant. Maar auto-eigenaren kunnen daarna garantieverlenging kopen voor de daaropvolgende jaren. Tot nu toe waren de autodealers de enige aanbieders, weliswaar met inschakeling van garantieverzekeraars zoals Cargarantie. Directeur Gerben van Dam van Autotrust: "Als je alleen bij de autodealer terecht kan, is er in feite sprake van winkelnering. De klant had geen keuzevrijheid en dat zie je in de polisvoorwaarden, die zijn ongunstig. De garantiedekking is vaak beperkt en de onderhoudsbeurten bij de dealer zijn bijna altijd verplicht. Als je de polisvoorwaarden goed naleest, zijn er heel veel uitsluitingen. Wij kunnen dat beter en goedkoper. Dat moet ook wel want je moet proberen klanten weg te halen uit een bestaande relaties tussen de consumenten en hun garages."

Autotrust heeft bij de opzet samen met Engelse partijen omdat de markt voor garantieverzekeringen in Engeland zeer ontwikkeld is. "In Engeland is het direct aankopen van garantieverlenging zo ongeveer standaard. Daar zijn zeven grote partijen in die markt actief."  Autotrust zal zich met zijn nieuwe product bekend gaan maken, met name via online-marketing. "We zullen mensen gaan uitnodigen een vergelijking te maken. Ook geven we inzicht in de mate van betrouwbaarheid van de auto’s via statistieken uit Engeland. Dat kan helpen in de besluitvorming over een garantieverlenging."

Autotrust begon in 2006 op het gebied aan garantieverzekeringen die direct aan de consument worden verkocht. Autotrust is het handelsmerk van Autotrust Europe BV, gevestigd in Assen. Autotrust Garanties worden verzekerd door Unigarant Verzekeringsmaatschappij UVM in Hoogeveen. Autotrust werkt verder samen met Dekra.