In totaal hebben 250 duizend van de twee miljoen mensen met een auto van de zaak zo’n verklaring bij de Belastingdienst ingediend. Maar uit de controles blijkt dat een flink aantal zelfs overgaat tot valsheid in geschrifte door het vervalsen van de rittenregistratie, verklaringen en andere informatie. Inspecteurs stuitten naar eigen zeggen in de praktijk onder andere op de volgende gevallen: teruggedraaide kilometertellers, kentekenplaten die van de privéauto op de leaseauto werden geschroefd, het excuus van een ernstig ziek – en achteraf niet bestaand – kind dat naar het ziekenhuis moest worden gebracht, vervalste processen-verbaal van diefstal van kentekenplaten waarmee een ‘dief’ zou hebben rondgereden, een zogenaamde proefrit van meer dan zeshonderd kilometer met een sportauto, diverse lange privéritten die werden toegeschreven aan de echtgenote terwijl de man dit zogenaamd niet wist.

Om leaserijders erop te wijzen dat ze zelf hun verklaring bij de Belastingdienst kunnen wijzigen, krijgen alle 250 duizend verklaringhouders binnenkort een brief thuis. Ze kunnen dan aangeven of ze de auto inderdaad niet privé gebruiken, of dat de omstandigheden inmiddels zijn gewijzigd. Ook zal de Belastingdienst strenger gaan controleren op deze fraude. Als bij controle blijkt dat er sprake is van overschrijding van de kilometergrens van vijfhonderd kilometer kunnen flinke naheffingen volgen. In gevallen waar er sprake is van opzet wordt een flinke boete opgelegd. In 2009 stemden zowel de Tweede als Eerste Kamer in met een verhoging van de standaardboete naar maximaal 4920 euro, met de mogelijkheid tot een nog hogere boete bij ontduiken van grote bedragen door bijvoorbeeld het vervalsen van een rittenadministratie.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding