Daarmee kan fraude door mensen die de auto tóch in hun eigen tijd gebruiken, worden voorkomen. Een woordvoerder van de RAI Vereniging bevestigt een artikel hierover in De Telegraaf. Werknemers die jaarlijks meer dan vijfhonderd kilometer rijden in de auto van de zaak, moeten dat melden aan hun baas, die het verbruik vervolgens verrekent met het loon.

Het buiten de bijtelling houden van leaseauto’s komt steeds vaker voor.  "Dat is slecht voor het milieu, veroorzaakt administratieve rompslomp en controles op misbruik kosten de Belastingdienst veel geld", zegt woordvoerder Harald Bresser van de RAI Vereniging. De Belastingdienst voert geregeld controles uit, bijvoorbeeld aan de grens of bij bouwmarkten, of leasewagens niet toch voor privédoeleinden worden gebruikt. Een zwarte doos zou controle veel eenvoudiger maken, denkt RAI Vereniging.