De insteek: kortlopende, flexibele leasecontracten met een vaste kilometerprijs, zonder voorschotten en nacalculatie. Hiervoor wordt een speciale divisie opgericht met aan het hoofd Dick Bakker, tot op heden commercieel directeur van de leasemaatschappij. Zijn taak zal worden overgenomen door Lennard van Daalen, nu nog hoofd buitendienst.

In andere landen werden door Arval al leaseauto’s aan de man gebracht onder de naam ‘Small and Medium Enterprises’, maar met de pilot kiest Arval Nederland een eigen aanpak. "We hebben gekozen voor een vast aanbod van auto’s. Verder werken we met een prijsmodel waarmee naast een vast recht een prijs per kilometer wordt berekend, zonder voorschotten of nacalculaties", aldus Dick Bakker. "Als je als MKB’er of ZZP’er een maand weinig rijdt, heb je dus ook lage kosten. Je zit niet vast aan een bepaald kilometrage."

Daarnaast zijn de contracten kortlopend, eenvoudig opzegbaar en ook gemakkelijk te verlengen. "De markt vraagt om flexibiliteit", stelt Bakker. "Traditionele klanten willen een lage prijs, dat brengt een langer contract met zich mee. Met dit nieuwe product kun je ook bijvoorbeeld zes maanden rijden." De leaserijder heeft daarbij wel minder keuze. Hij kan kiezen uit enkele modellen uit het A-, B- en C-segment en een paar lichte bestelwagens, maar heeft verder geen keuze voor een merk of type. "En je kunt bijvoorbeeld niet bepalen of je wel of geen schuifdak wilt. Daardoor kunnen wij groot inkopen, waardoor we met kortere looptijden kunnen werken", aldus Bakker. Ook voor onderhoud en reparatie zal Arval vaste leveranciers kiezen. Vanaf 1 april wordt de nieuwe afdeling operationeel. In eerste instantie zullen 1.200 à 1.400 auto’s worden ingezet voor de MKB-klanten. Over een jaar of vijf moeten dat er ruim 6.200 zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding