Tot nu toe was er onduidelijkheid over de fiscale consequenties van oplossingen waarbij berijders hun leaseauto tijdelijk omwisselden voor een auto met meer ruimte of een grotere actieradius. De vereniging van autoleasemaatschappijen VNA heeft een uitvoeringsafspraak weten vast te leggen met de Belastingdienst. Wat zijn nu de spelregels?

Om te beginnen kunnen berijders nu dubbele bijtelling voorkomen. Er is geen sprake van dubbele bijtelling als de hoofdauto ‘aantoonbaar’ is vervangen door een tijdelijke auto. Aantoonbaar houdt in dat de werkgever de vervanging schriftelijk vastlegt met de werknemer, zo meldt ALD Automotive. Belangrijk daarbij is dat de werknemer alle papieren en de sleutels van de hoofdauto bij de werkgever of leasemaatschappij inlevert. Het is dus niet per definitie nodig dat de hoofdauto achter een hek wordt geplaatst. De catalogusprijs, CO2, vervangingsperiode, tijdelijke stallinglocatie en het kenteken van de hoofdauto, moeten wel worden vastgelegd, plus naam en adresgegevens van zowel de werkgever als -nemer.

Voorts: in de periode dat de hoofdauto is vervangen, wordt de bijtelling op de normale manier verwerkt, tenzij blijkt dat de catalogusprijs en/of de bijtelling van de vervangende auto afwijkt van die van de hoofdauto. In dat geval wordt de bijtelling voor de hoofdauto gecorrigeerd en verrekent de werkgever dit pro rato in zijn aangifte loonheffing voor het betreffende loontijdvak. Voorbeeld: in mei wordt gedurende vijf dagen een vervangende auto ter beschikking gesteld. Tot het loon van mei wordt dan gerekend: 5/31 van het maandbedrag van de bijtelling voor de vervangauto. Voor de hoofdauto is dit 26/31 van het maandbedrag van de bijtelling voor de hoofdauto. Directeur Carel Bal van ALD Automotive is blij dat er eindelijk duidelijkheid is: "De interpretatie van de fiscale regelgeving verschilde per belastinginspecteur. Transparantie stond dan ook hoog op onze prioriteitenlijst."

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding