Er is een eindsprint ontstaan op 14%-bijtellingsmodellen. Voor de gemiddelde zakelijke rijder valt er vanaf volgend jaar alleen nog te kiezen uit auto’s met 21 of 25% bijtelling. Dit kost de berijder gemiddeld rond € 1.000,- per jaar extra aan bijtelling.

VZR zegt veel klachten en opmerkingen van leden te ontvangen die door hun werkgever niet in de gelegenheid worden gesteld om het leasecontract vervroegd te beëindigen. Om toch aan de wens van de berijder tegemoet te komen, roept VZR werkgevers en leasemaatschappijen op om coulant te zijn met het afkopen van leaseovereenkomsten.

Voorzitter Jan van Delft hierover: "We hebben gekeken naar de huidige 14%-bijtellingsmodellen en de modellen die in 2016 voor de categorie van 15% bijtelling in aanmerking komen. We zien hierbij dat voor de gemiddelde zakelijke rijder, een gezin met twee kinderen, het aanbod met reële opties flink is uitgedund. Voornamelijk een groot aantal auto’s die nu als elektrisch/hybride bekend staan, vallen straks nog in deze categorie. Voor de meeste leaserijders zijn deze auto’s geen optie. De aanschafprijs dan wel de kilometer kostprijs valt voor een groot gedeelte van de huidige leaserijders buiten hun mogelijkheden. Wij roepen werkgevers en leasemaatschappijen dan ook op soepel om te gaan met voortijdige beëindiging van de bestaande leaseovereenkomsten. Speciaal als deze overeenkomsten in het begin van 2016 toch al afgelopen zouden zijn. Dit vinden wij redelijk en billijk." Van Delft meent dat het voor de werkgevers een uitstekend gebaar is naar zijn werknemers. "Zeker ook met het oog op de toekomst waar weer krapte op de arbeidsmarkt zou kunnen ontstaan. En tevreden werknemers hebben zonder meer een hogere loyaliteit."  Berijders die in discussie zijn met hun werkgever en/of leasemaatschappij kunnen zich altijd bij VZR melden voor hulp en advies via www.vzr.nl.