Enkele tientallen aanbieders van private lease zijn onderzocht waar de consument gemiddeld het goedkoopst uit is. Contracten van zowel 24 als 48 maanden zijn hierbij meegenomen, beide met 10.000 en 20.000 km per jaar. Ook het eigen risico en uitgebreide pechhulp telt uiteindelijk mee.

Daarnaast zijn de kosten berekend die consumenten maken als ze exact dezelfde auto kopen of financieren met geleend geld. Daarbij is de Bond uitgegaan van een gemiddelde 50% no-claim-korting op de autoverzekering. Dat laatste maakt nogal een verschil: bij geen no claim wordt in alle gevallen lease goedkoper dan koop. Bij veel schadevrije jaren (75% of meer korting) is kopen dan weer voordeliger dan lease. Maar per type auto, kilometrage en looptijd kunnen weer grote verschillen zitten.

Alphabet
Alphabet is voor al de onderzochte scenario’s gemiddeld de voordeligste aanbieder. De totale kosten per maand zijn gemiddeld 12% lager dan wanneer de auto met eigen geld wordt gekocht en 21% bij geleend geld. Dit is mede te danken aan de sobere voorwaarden en het beperkte aanbod, schrijft de Consumentenbond in haar nieuwste uitgave van de Consumentengids.

Ook PSA, Volkswagen Leasing Audi, XLeasy, Privatelease.com en Broekhuis zijn gemiddeld voordeliger dan zelf kopen. Wordt er verzekerd bij Centraal Beheer, of wordt er door de werkgever kortingen gegeven op verzekeringen bij deze verzekeraar, dan hoort ook Wagenplan in het rijtje thuis. Wagenplan is een dochter van Centraal Beheer.

Bron: Trends in Autoleasing