Ontwikkeling privélease accelereert; in 2020 naar 145k

De ontwikkeling van privélease in ons land lijkt aanzienlijk sneller te verlopen dan aanvankelijk gedacht. Eerdere prognoses gingen uit van een wagenpark van 100 duizend privéleaseauto’s in 2020; dit wordt nu bijgesteld naar 145 duizend stuks.

Ontwikkeling privélease accelereert; in 2020 naar 145k

Dit prognosticeert Aumacon mede op basis van haar zojuist verschenen Leasebedrijven Top-50 onderzoek. De populariteit van privélease (ook wel private lease genoemd) laat zich volgens Aumacon eenvoudig verklaren. Marktanalist Clem Dickmann: "Veel consumenten hikken aan tegen de hoge aanschaf- en gebruikskosten van een eigen auto. Maar vaak wil men toch wel de beschikking blijven houden over een auto. Deelconcepten bieden hier al goede oplossingen, maar voor wie toch het exclusieve gebruik van een eigen auto prefereert biedt privéleasing dé oplossing. Daarbij geholpen door externe omstandigheden als de lage rentestand en de opkomst van mobiliteitsbudgetten, waardoor deze vorm van langetermijnverhuur prijsgunstiger wordt en een steeds beter alternatief gaat vormen voor de aloude auto-van-de-zaak."

Nieuwe doelgroep
Inmiddels bieden vrijwel alle leasebedrijven uit de Aumacon Top-50 privélease aan. Voor leasebedrijven wordt hiermee immers een nieuwe doelgroep aangeboord: de particuliere consument, die voorheen uitsluitend door autodealers werd bediend. Dickmann: "Leasebedrijven zien hier een mooie kans om hun werkveld uit te breiden. Ze moeten ook wel; de markt voor de traditionele zakenauto’s dunt gaandeweg uit. Maar door gebruik te maken van hun opgebouwde inkoopmacht weten leasebedrijven zowel auto’s als bijbehorende diensten als onderhoud en reparatie scherp in te kopen wat zich vertaalt in aansprekende privéleasetarieven." Uit het onderzoek blijkt dat vrijwel alle leasebedrijven de afgelopen twee jaar hun wagenpark zagen toenemen. In de meeste gevallen was dit vooral te danken aan het gestegen aantal privéleasecontracten. Overigens maken deze dit jaar nog maar zo’n acht procent uit van het totaal aantal leaseauto’s op de Nederlandse wegen.

Privélease naar 10% marktaandeel
In een eenduidige registratie van het aantal nieuwe privéleaseauto’s wordt op dit moment nog niet voorzien. Schattingen van bijvoorbeeld dataleverancier VWE gaan voor dit jaar uit van circa 1.500 stuks per maand. Brancheclub VNA begroot het totale wagenpark aan privéleaseauto’s thans zo’n 50 duizend stuks. "Daar gaat vanaf nu jaarlijks een stijgende aantal bijkomen", aldus Dickmann. "Tegelijkertijd bereikt ook een klimmend aantal privéleaseauto’s het contracteinde waardoor de wagenparkontwikkeling per saldo gedempt verloopt. Zo verwachten wij voor komend jaar dat er zo’n 30 duizend nieuwe privéleaseauto’s zullen worden ingezet, tegenover zo’n acht duizend contractbeëindigingen." De privéleasemarkt neemt in 2017 daarmee ruim zes procent van de totale nieuwverkoop voor haar rekening. "Dat marktaandeel gaat de komende jaren – uitgaande van stabiele marktomstandigheden – nog flink oplopen. Voor 2020 ramen we de nieuwe inzet van privéleaseauto’s op 50 duizend stuks, goed voor zo’n tien procent van alle autoverkopen."   


aantal
privéleasecontractenper eindwagenpark*20138.500201417.000201536.000201656.750201778.250201899.5002019122.5002020145.000* raming
VNA (t/m 2015), daarna raming AUMACON (uitgaande van gemiddelde contractduur
van 42 maanden) 


 

 

Reacties

In 1999 kon je voor een tientje (gulden) in een smart rijden, in 2002 was de eerste privé lease (smartplan©) een feit! Al voor 5 euro je eigen smart, inclusief all risk verzekering en zonder aanbetaling! 15 jaar later passen we dezelfde verkleintechniek toe onder de naam Privatelease. Het concept is gelijk, het echte verschil zit hem in de gebruikte kanalen; die zijn compleet anders geworden.

Erik-Jan Teunissen (APC / BD Lease)

Geplaatst door: Erik-Jan Teunissen op

Wat mij betreft zal het aantal private leasecontracten in 2020 maar liefst 175.000 of meer zal bedragen en dat nog wel bij een gemiddelde looptijd van ca. 36 maanden. Mocht de gemiddelde looptijd toch 42 maanden zijn dan zal het aantal contracten zelfs de 200.000 gaan benaderen.

Geplaatst door: Roel Hindriks op

Dit nu nog patikuliere product zo in opmars komt, vraagt het zeker om een benadering van de particulier die afwijkt van traditioneel, ergo een mobilty store in de grote winkelcentra, in de buurt van supers of telecomwinkels en je dat geeft een boost in dit groeiende segment.

Geplaatst door: Cees de Greef op
Ontwikkeling privélease accelereert; in 2020 naar 145k - Automobielmanagement.nl

Ontwikkeling privélease accelereert; in 2020 naar 145k

De ontwikkeling van privélease in ons land lijkt aanzienlijk sneller te verlopen dan aanvankelijk gedacht. Eerdere prognoses gingen uit van een wagenpark van 100 duizend privéleaseauto’s in 2020; dit wordt nu bijgesteld naar 145 duizend stuks.

Ontwikkeling privélease accelereert; in 2020 naar 145k

Dit prognosticeert Aumacon mede op basis van haar zojuist verschenen Leasebedrijven Top-50 onderzoek. De populariteit van privélease (ook wel private lease genoemd) laat zich volgens Aumacon eenvoudig verklaren. Marktanalist Clem Dickmann: "Veel consumenten hikken aan tegen de hoge aanschaf- en gebruikskosten van een eigen auto. Maar vaak wil men toch wel de beschikking blijven houden over een auto. Deelconcepten bieden hier al goede oplossingen, maar voor wie toch het exclusieve gebruik van een eigen auto prefereert biedt privéleasing dé oplossing. Daarbij geholpen door externe omstandigheden als de lage rentestand en de opkomst van mobiliteitsbudgetten, waardoor deze vorm van langetermijnverhuur prijsgunstiger wordt en een steeds beter alternatief gaat vormen voor de aloude auto-van-de-zaak."

Nieuwe doelgroep
Inmiddels bieden vrijwel alle leasebedrijven uit de Aumacon Top-50 privélease aan. Voor leasebedrijven wordt hiermee immers een nieuwe doelgroep aangeboord: de particuliere consument, die voorheen uitsluitend door autodealers werd bediend. Dickmann: "Leasebedrijven zien hier een mooie kans om hun werkveld uit te breiden. Ze moeten ook wel; de markt voor de traditionele zakenauto’s dunt gaandeweg uit. Maar door gebruik te maken van hun opgebouwde inkoopmacht weten leasebedrijven zowel auto’s als bijbehorende diensten als onderhoud en reparatie scherp in te kopen wat zich vertaalt in aansprekende privéleasetarieven." Uit het onderzoek blijkt dat vrijwel alle leasebedrijven de afgelopen twee jaar hun wagenpark zagen toenemen. In de meeste gevallen was dit vooral te danken aan het gestegen aantal privéleasecontracten. Overigens maken deze dit jaar nog maar zo’n acht procent uit van het totaal aantal leaseauto’s op de Nederlandse wegen.

Privélease naar 10% marktaandeel
In een eenduidige registratie van het aantal nieuwe privéleaseauto’s wordt op dit moment nog niet voorzien. Schattingen van bijvoorbeeld dataleverancier VWE gaan voor dit jaar uit van circa 1.500 stuks per maand. Brancheclub VNA begroot het totale wagenpark aan privéleaseauto’s thans zo’n 50 duizend stuks. "Daar gaat vanaf nu jaarlijks een stijgende aantal bijkomen", aldus Dickmann. "Tegelijkertijd bereikt ook een klimmend aantal privéleaseauto’s het contracteinde waardoor de wagenparkontwikkeling per saldo gedempt verloopt. Zo verwachten wij voor komend jaar dat er zo’n 30 duizend nieuwe privéleaseauto’s zullen worden ingezet, tegenover zo’n acht duizend contractbeëindigingen." De privéleasemarkt neemt in 2017 daarmee ruim zes procent van de totale nieuwverkoop voor haar rekening. "Dat marktaandeel gaat de komende jaren – uitgaande van stabiele marktomstandigheden – nog flink oplopen. Voor 2020 ramen we de nieuwe inzet van privéleaseauto’s op 50 duizend stuks, goed voor zo’n tien procent van alle autoverkopen."   


aantal
privéleasecontractenper eindwagenpark*20138.500201417.000201536.000201656.750201778.250201899.5002019122.5002020145.000* raming
VNA (t/m 2015), daarna raming AUMACON (uitgaande van gemiddelde contractduur
van 42 maanden) 


 

 

Reacties

In 1999 kon je voor een tientje (gulden) in een smart rijden, in 2002 was de eerste privé lease (smartplan©) een feit! Al voor 5 euro je eigen smart, inclusief all risk verzekering en zonder aanbetaling! 15 jaar later passen we dezelfde verkleintechniek toe onder de naam Privatelease. Het concept is gelijk, het echte verschil zit hem in de gebruikte kanalen; die zijn compleet anders geworden.

Erik-Jan Teunissen (APC / BD Lease)

Geplaatst door: Erik-Jan Teunissen op

Wat mij betreft zal het aantal private leasecontracten in 2020 maar liefst 175.000 of meer zal bedragen en dat nog wel bij een gemiddelde looptijd van ca. 36 maanden. Mocht de gemiddelde looptijd toch 42 maanden zijn dan zal het aantal contracten zelfs de 200.000 gaan benaderen.

Geplaatst door: Roel Hindriks op

Dit nu nog patikuliere product zo in opmars komt, vraagt het zeker om een benadering van de particulier die afwijkt van traditioneel, ergo een mobilty store in de grote winkelcentra, in de buurt van supers of telecomwinkels en je dat geeft een boost in dit groeiende segment.

Geplaatst door: Cees de Greef op