Momenteel rijdt 12,1 procent van de zzp’ers een leaseauto, terwijl in 2014 dit percentage nog slechts 5,2 procent bedroeg. In 2015 had 6,4 procent van de zzp’ers een leaseauto en in 2016 was dit aantal al gestegen naar 7,3 procent.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 37,5 procent van de zzp’ers met een leaseauto denkt dat het leasen van een auto voor hen de meeste voordelige optie is. Van de zzp’ers met een eigen auto denkt slechts 5,1 procent dat dit het geval is; de grote meerderheid van deze groep (60,2%) ziet in het kopen van een tweedehands auto de meest voordelige oplossing.

Overige uitkomsten: Zzp’ers die over een leaseauto beschikken rijden gemiddeld genomen iets meer kilometers dan zzp’ers met een gekochte auto, namelijk 1,3 procent. Ook het verschil in reistijd is groter: gemiddeld zijn zzp’ers met een leaseauto 10,4 procent langer onderweg dan zzp’ers die hun auto hebben gekocht.

Deze laatste groep zzp’ers reist dan ook minder vaak in de spits: 52,6 procent van de zzp’ers met een gekochte auto reist voornamelijk in de spits, tegenover 60,0 procent van de zzp’ers met een leaseauto.

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 999 zzp’ers in Nederland.

Bron: Trends in autoleasing

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding