De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen VNA verwacht dat het 100.000e contract nog dit jaar zal worden gehaald. Eerder was voorspeld dat dat pas in 2020 het geval zou zijn.

De totale leasemarkt is in de eerste helft van dit jaar toegenomen met circa 32.750 voertuigen, een groei van 4,6 procent. Die groei bestaat voor 55 procent uit private lease personenauto’s. Dat betekent dat er nu rond de 752.000 geleasde personen- en bestelauto’s rondrijden, berekent de VNA. "Naast de groei in zakelijke autolease zien we dat private lease dit eerste halfjaar zeer snel doorgroeit. Inmiddels is één op de tien lease-auto’s een private lease-auto. De consument wil, wat de zakelijke rijder al veel langer heeft, namelijk zorgeloos auto rijden voor een vast bedrag per maand", zegt VNA-directeur Renate Hemerik.

De Consumentenbond waarschuwt tegenover BNR Nieuwsradio wel dat er goed naar de voorwaarden van private-leaseauto’s moet worden gekeken. Zaken als verzekeringen, winterbanden en vervangende auto’s zijn bijvoorbeeld niet altijd inbegrepen in het maandbedrag. Bovendien kan private lease invloed hebben op de maximaal te verkrijgen hypotheek. Ook kan contractbreuk erg kostbaar zijn. De gemiddelde contractduur voor private lease ligt op drie jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding