Over de eerste twee maanden van dit jaar gezien staat de leasemarkt op een achterstand van 6,5 procent; 39.788 stuks dit jaar tegenover 42.565 stuks in de eerste twee maanden van 2018. Dit blijkt en meer uit cijfers van VWE/CARmonitor, bewerkt door onafhankelijk kennisbureau Aumacon.

Het matige begin van de anders zo florissante leasemarkt is hoofdzakelijk te wijten aan ontwijkingsgedrag naar aanleiding van de per 1 januari jl. van kracht wordende ‘Tesla-taks’. Voortaan dient de ‘normale’ 22% bijtelling losgelaten te worden over het prijsdeel boven de 50 duizend euro, daaronder blijft 4% gelden. Het leidde in december nog tot een hausse aan leaseregistraties. Verrassend is ook dat het aantal private leaseregistraties achter blijft op vorig jaar. Tot en met februari werden 10.630 rtl-registraties (waaronder de meeste private-leaseauto’s vallen) genoteerd, vorig jaar waren dat in dezelfde periode 11.727 stuks.

Het merkenpodium bestaat per eind februari uit Volkswagen, Peugeot en Ford, waarvan de laatste twee hun marktaandeel sterk zien stijgen; Volkswagen heeft nu een licht gedaald marktaandeel in de leasemarkt van 16,2%, Peugeot volgt met 9,1%, Ford staat op 7,3%. Ford had met de Fiesta in februari tevens het populairste leasemodel in huis.