Inmiddels speelt bij één op de zes consumenten private autolease een – soms tegenvallende – rol bij de berekening van het mogelijke hypotheekbedrag. Omdat huizenkopers daarvan vaak niet op de hoogte zijn, melden ze de leaseovereenkomst nogal eens in een laat stadium.

Leencapaciteit

De Hypotheekshop geeft ook een rekenvoorbeeld. Een consument betaalt gedurende 36 maanden 250 euro per maand voor de private leaseauto. Bij een inkomen van 40.000 euro en een rente van 2 procent, kan er in deze situatie 31.000 euro minder worden geleend voor een hypotheek (144.000 euro i.p.v. 175.000 euro). Als (grove) vuistregel geldt dat private lease de leencapaciteit o.b.v. het inkomen verlaagt met één tot anderhalf keer de cataloguswaarde van de auto. Dit is wel afhankelijk van de duur van het contract en het afgesproken aantal kilometers per jaar.

Voortijdig beëindigen

In de praktijk moet soms noodgedwongen worden besloten tot het voortijdig beëindigen van het lopende leasecontract, aldus het hypotheekbedrijf. Net als bij het openbreken van een hypotheek (oversluiten), brengen aanbieders dan een vergoeding in rekening in verband met gederfde inkomsten. De hoogte daarvan is onder meer afhankelijk van de resterende looptijd en het type auto, en bedraagt al gauw 1.000 euro of een veelvoud daarvan.

“Het zou daarom een goede ontwikkeling zijn als de voorlichting bij het aangaan van een leasecontract aandacht heeft voor de gevolgen hiervan op toekomstige financieringen. Omdat de leasemaatschappij hier echter geen baat bij heeft, zal dit waarschijnlijk wettelijk moeten worden geregeld,’’ aldus De Hypotheekshop.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding