Veel vrouwen zijn het geflirt en onbetamelijke opmerkingen van mannelijke taxichauffeurs zat, zegt een vrouwelijke Pink-taxichauffeur tegen Associated Press. ‘In een Pink Taxi voelen ze zich veiliger en meer op hun gemak.’ De bestuursters krijgen nog wel een training van de gemeente in veiligheid en vrouwenrechten.

De burgemeester van Mexico City gaf Pink Taxi toestemming om ook in de hoofdstad te gaan rijden. Hij heeft als progressieve burgemeester ook homohuwelijken al gelegaliseerd, abortus toegestaan en plastic winkeltassen in de ban gedaan. Bovendien heeft de metro in de stad ook al vrouwvriendelijke maatregelen genomen: een derde deel van de wagons is taboe voor mannen tijdens spitsuur, zo meldt het Britse weekblad The Economist. Menigeen kon in de opeengepakte mensenmassa’s zijn handen niet thuishouden. Bussen en forensentreinen hebben het voorbeeld gevolgd.

Toch is de toestemming voor vrouwentaxi’s niet onomstreden. Wat de een ziet als vooruitgang, ziet de ander als het omzeilen van vrouwonvriendelijk gedrag. Maar de volgende stap is al op de tekentafel: aparte minibusjes voor vrouwen. (bronnen: msnbc.com, Z24)

?