Net zoals afgelopen jaren wordt het race-evenement door Argentinië en Chili gehost. Nieuw aan het lijstje met deelnemende raceauto’s is dit jaar de zwaar omgebouwde Mini All4 Racing. Deze auto zal uitkomen voor het Duitse X-Raid team. Baas van het X-Raid team is Sven Quandt (familie van). Hij schijnt al sinds 2009 bezig te zijn met het idee om (samen met Magna Steyr en BMW) een Mini te verbouwen tot volwaardig rallyapparaat. Deze geruchten hingen dus ook al even in de lucht, maar inmiddels is het officieel bevestigd door X-raid: er rijdt volgende maand een Mini mee met de Dakar stoet.

Fabricagebedrijf Magna Steyr en het designteam van Mini zijn enkele weken geleden begonnen met het ontwerpen en in elkaar schroeven van de All4 Racing, zoals het apparaat gaat heten. De woestijnracer zal worden voorzien van Monster Energy bestickering en dezelfde twinturbo dieselmotor meekrijgen (315 pk/710 Nm) als in de BMW X3CC, die sinds 2006 aan de Dakar rally’s deelneemt. De eerste tests met de All4 Racing vinden op 13 en 14 december plaats in Frankrijk, daarna worden ze doorgevlogen naar Buenos Aires voor de start van de Dakar 2011. X-Raid denkt met de Mini beter te kunnen scoren dan met de BMW X3CC, aangezien de rijeigenschappen dankzij het lagere zwaartepunt beter zijn. Bovendien is de wielbasis korter en dat vergroot de wendbaarheid. X-Raid erkent wel dat de Mini iets meer moeite kan hebben met hellingen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding