Jeremy Clarkson strijkt ruim 16 miljoen op van Top Gear

Jeremy Clarkson heeft vorig jaar ruim 16 miljoen euro opgestreken van Top Gear, het meest succesrijke autoprogramma ter wereld.

Clarkson ving in de eerste plaats 9,7 miljoen voor de overname van zijn aandeel in het productiebedrijf Bedder 6 door de BBC. Vervolgens kwam er 5,6 miljoen binnen op zijn rekening als dividend over de periode tot de feitelijke overname van die joint venture die de wereldwijde rechten voor Top Gear uitbaat. Sinds de oprichting van Bedder 6 in 2008 heeft dat bedrijfje hem daarmee 12 miljoen aan dividend opgeleverd. En dan kreeg Clarkson ook nog eens een kleine 1,1 miljoen aan jaarsalaris voor het gewoon maar presenteren van de populaire autoshow. De BBC benadrukt dat er geen kijkgeld van de belastingbetaler richting Clarkson is gegaan maar dat alle betalingen geregeld konden worden uit de opbrengsten. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

Wat de BBC zegt klopt technisch wel, maar feit is dat Bedder 6 natuurlijk gewoon een slimme truuk was die door de BBC, Clarkson en zijn producer is uitgehaald om hem te kunnen behouden voor de show tegen een sociaal acceptabel salaris. Door de internationale uitzendrechten, de dvd verkoop en de live shows buiten de BBC te plaatsen in een aparte Ltd en Clarkson daar aandeelhouder in te maken kon hij fors meeprofiteren van de opbrengsten van de show, voor bedragen die zijn officiele salaris vele malen overstegen. Op deze manier voldeed de BBC aan de sociale druk om geen megasalari te betalen, terwijl ze hem toch kon behouden en daarmee het uiterst waardevolle Top Gear merk.

In werkelijkheid is de Britse belastingbetaler natuurlijk gewoon miljoenen aan internationale opbrengsten van het aan de staat behorende Top Gear merk door de neus geboord. Miljoenen die nu op de rekeningen van Clarkson en zijn producer staan.

Geplaatst door: Theodoor van Es op

Beste Theodoor, leest u wel?

De BBC benadrukt dat er geen kijkgeld van de belastingbetaler richting Clarkson is gegaan maar dat alle betalingen geregeld konden worden uit de opbrengsten.

Geplaatst door: Pieter op

@Pieter, Ik kan prima lezen. Wat de BBC zegt klopt, maar is politiek correcte draaikonterij. De werkelijkheid is dat al die opbrengsten zijn gegenereerd in dienst van de BBC, derhalve toebehoren aan de BBC en daarmee aan de Britse belastingbetaler.

Geplaatst door: Theodoor van Es op

Had Top-Gear zonder Clarkson überhaubt nog wat opgeleverd? Ik denk het niet!

Geplaatst door: Pascal op

Theodoor,

Waar maak jij je druk om? Ik vind het een leuk programma en dat salaris boeit me eerlijk gezegd vrij weinig..

Geplaatst door: Jeremy Clarcson op
Jeremy Clarkson strijkt ruim 16 miljoen op van Top Gear - Automobielmanagement.nl

Jeremy Clarkson strijkt ruim 16 miljoen op van Top Gear

Jeremy Clarkson heeft vorig jaar ruim 16 miljoen euro opgestreken van Top Gear, het meest succesrijke autoprogramma ter wereld.

Clarkson ving in de eerste plaats 9,7 miljoen voor de overname van zijn aandeel in het productiebedrijf Bedder 6 door de BBC. Vervolgens kwam er 5,6 miljoen binnen op zijn rekening als dividend over de periode tot de feitelijke overname van die joint venture die de wereldwijde rechten voor Top Gear uitbaat. Sinds de oprichting van Bedder 6 in 2008 heeft dat bedrijfje hem daarmee 12 miljoen aan dividend opgeleverd. En dan kreeg Clarkson ook nog eens een kleine 1,1 miljoen aan jaarsalaris voor het gewoon maar presenteren van de populaire autoshow. De BBC benadrukt dat er geen kijkgeld van de belastingbetaler richting Clarkson is gegaan maar dat alle betalingen geregeld konden worden uit de opbrengsten. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

Wat de BBC zegt klopt technisch wel, maar feit is dat Bedder 6 natuurlijk gewoon een slimme truuk was die door de BBC, Clarkson en zijn producer is uitgehaald om hem te kunnen behouden voor de show tegen een sociaal acceptabel salaris. Door de internationale uitzendrechten, de dvd verkoop en de live shows buiten de BBC te plaatsen in een aparte Ltd en Clarkson daar aandeelhouder in te maken kon hij fors meeprofiteren van de opbrengsten van de show, voor bedragen die zijn officiele salaris vele malen overstegen. Op deze manier voldeed de BBC aan de sociale druk om geen megasalari te betalen, terwijl ze hem toch kon behouden en daarmee het uiterst waardevolle Top Gear merk.

In werkelijkheid is de Britse belastingbetaler natuurlijk gewoon miljoenen aan internationale opbrengsten van het aan de staat behorende Top Gear merk door de neus geboord. Miljoenen die nu op de rekeningen van Clarkson en zijn producer staan.

Geplaatst door: Theodoor van Es op

Beste Theodoor, leest u wel?

De BBC benadrukt dat er geen kijkgeld van de belastingbetaler richting Clarkson is gegaan maar dat alle betalingen geregeld konden worden uit de opbrengsten.

Geplaatst door: Pieter op

@Pieter, Ik kan prima lezen. Wat de BBC zegt klopt, maar is politiek correcte draaikonterij. De werkelijkheid is dat al die opbrengsten zijn gegenereerd in dienst van de BBC, derhalve toebehoren aan de BBC en daarmee aan de Britse belastingbetaler.

Geplaatst door: Theodoor van Es op

Had Top-Gear zonder Clarkson überhaubt nog wat opgeleverd? Ik denk het niet!

Geplaatst door: Pascal op

Theodoor,

Waar maak jij je druk om? Ik vind het een leuk programma en dat salaris boeit me eerlijk gezegd vrij weinig..

Geplaatst door: Jeremy Clarcson op