Het FIA Masters Historic Formula One Championship rijdt zowel op zaterdag 29 augustus als op zondag 30 augustus een race. Dit jaar is het 30 jaar geleden dat de laatste Grand Prix van Nederland werd verreden op het circuit van Zandvoort. Op 25 augustus 1985 kwam Niki Lauda als laatste Grand Prix-winnaar over de finishlijn met zijn McLaren. Het FIA Masters Historic Formula One Championship is een kampioenschap voor Formule 1-auto’s uit de periode 1966-1985. Veel auto’s die in actie komen tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort hebben dus ook aan een Grand Prix van Nederland deelgenomen.

Terug in de tijd

De Formule 1-bolides zijn uitgedost in hun originele sponsorkleuren. Met een beetje fantasie zijn de bezoekers van de Historic Grand Prix Zandvoort getuige van de Grand Prix van Nederland. Aan de start verschijnt bijvoorbeeld Frank Lyons met zijn ex-James Hunt McLaren M26 in de wereldberoemde Marlboro-kleuren. Tegenstand komt van Gregory Thornton met zijn Lotus 91 (1982) in het even beroemde goud-zwart van John Player Special. De Ligier JS11/15 waarmee Jacques Laffite in 1979 successen boekte en de ex-Didier Pironi Ligier JS17 uit 1981 rijden uiteraard met sponsoring van Gitanes.

De diverse auto’s van Williams rijden onder meer in de Saudia-outfit. Een mooi en bijzonder voorbeeld is de Williams FW08 uit 1982 van Tommy Dreelan, de auto die Keke Rosberg dat seizoen de wereldtitel bracht.

Hoewel er aanvankelijk iets meer auto’s werden verwacht, gaat er met 23 ingeschreven Formule 1-auto’s hoe dan ook een volwaardig Formule 1-veld van start.

Meer informatie op de website van de organisatie.