Porsche rijden is potentieel verslavend

Uit onderzoek van Neurensics blijkt dat Porsche rijden deels dezelfde hersenactiviteit activeert als bekende verslavende stimuli zoals alcohol, koffie, chocolade en seks.

Onderzoek Neurensics: Porsche rijden is potentieel verslavend

Dat blijkt uit onderzoek van Neurensics, onder toezicht van Prof. Dr. Victor Lamme, verbonden aan de faculteit Cognitieve Neurowetenschappen van de UvA. De resultaten laten zien dat onze hersenen van het rijden in een Porsche dezelfde mate van genot verwachten als van andere verslavende dingen. Dat suggereert dat Porsche rijden potentieel een verslavende prikkel is.

Lamme: "Bijzonder aan het onderzoek is dat we niet gekeken hebben naar gedrag, maar naar de hersenactiviteit in relatie tot de vraag of Porsche rijden in potentie verslavend is."

fMRI onderzoek

Voor het onderzoek kregen 21 Porsche rijders in een fMRI-scanner korte films te zien van verschillende auto’s. Ter vergelijking kregen zij ook beelden te zien van verschillende stimuli die erom bekend staan hersengebieden te activeren waar verslavingen ontstaan. Uit de resultaten kwam naar voren dat het positieve gevoel dat wordt opgewekt door het zien van een Porsche, met name plaatsvindt in een gebied dat de nucleus accumbens  wordt genoemd; een belangrijk genotsgebied in ons brein.

Verwachting vs bedreiging

Porsche rijden activeert verslavende kenmerken. Aan de ene kant scoort Porsche significant hoger dan andere auto’s op het gebied van de verwachte beloning (Expectation). Tegelijkertijd scoort Porsche lager dan een gemiddelde auto op het gebied van gevaar of bedreiging (Danger). Dit is vooral te zien in de amygdala, ook wel het angstcentrum van ons brein. "Vergeleken met het rijden in andere auto’s zorgt de anticipatie van het rijden in een Porsche voor een positief gevoel in het brein. Dat suggereert dat Porsche potentieel een verslavende prikkel kan zijn, je kan dus potentieel verslaafd raken aan het rijden in een Porsche.", concludeert Lamme.

In een korte film worden de uitkomsten van het onderzoek met commentaar van Victor Lamme toegelicht.

porsche

Porsche rijden is potentieel verslavend - Automobielmanagement.nl

Porsche rijden is potentieel verslavend

Uit onderzoek van Neurensics blijkt dat Porsche rijden deels dezelfde hersenactiviteit activeert als bekende verslavende stimuli zoals alcohol, koffie, chocolade en seks.

Onderzoek Neurensics: Porsche rijden is potentieel verslavend

Dat blijkt uit onderzoek van Neurensics, onder toezicht van Prof. Dr. Victor Lamme, verbonden aan de faculteit Cognitieve Neurowetenschappen van de UvA. De resultaten laten zien dat onze hersenen van het rijden in een Porsche dezelfde mate van genot verwachten als van andere verslavende dingen. Dat suggereert dat Porsche rijden potentieel een verslavende prikkel is.

Lamme: "Bijzonder aan het onderzoek is dat we niet gekeken hebben naar gedrag, maar naar de hersenactiviteit in relatie tot de vraag of Porsche rijden in potentie verslavend is."

fMRI onderzoek

Voor het onderzoek kregen 21 Porsche rijders in een fMRI-scanner korte films te zien van verschillende auto’s. Ter vergelijking kregen zij ook beelden te zien van verschillende stimuli die erom bekend staan hersengebieden te activeren waar verslavingen ontstaan. Uit de resultaten kwam naar voren dat het positieve gevoel dat wordt opgewekt door het zien van een Porsche, met name plaatsvindt in een gebied dat de nucleus accumbens  wordt genoemd; een belangrijk genotsgebied in ons brein.

Verwachting vs bedreiging

Porsche rijden activeert verslavende kenmerken. Aan de ene kant scoort Porsche significant hoger dan andere auto’s op het gebied van de verwachte beloning (Expectation). Tegelijkertijd scoort Porsche lager dan een gemiddelde auto op het gebied van gevaar of bedreiging (Danger). Dit is vooral te zien in de amygdala, ook wel het angstcentrum van ons brein. "Vergeleken met het rijden in andere auto’s zorgt de anticipatie van het rijden in een Porsche voor een positief gevoel in het brein. Dat suggereert dat Porsche potentieel een verslavende prikkel kan zijn, je kan dus potentieel verslaafd raken aan het rijden in een Porsche.", concludeert Lamme.

In een korte film worden de uitkomsten van het onderzoek met commentaar van Victor Lamme toegelicht.

porsche