Millennials die in de stad wonen kiezen inderdaad minder voor een eigen auto maar dat komt omdat er goede alternatieven zoals het openbaar vervoer of de fiets of scooter zijn. Zodra ze echter een baan krijgen met een auto van de zaak grijpen ze die met beide handen aan. Ook als ze een huis met een tuintje krijgen, kopen ze snel een eigen auto. Of zelfs meer.

Schepje bovenop

Dat blijkt uit een enquête van de Vlaamse verkeersbond VAB onder 18 tot 30-jarigen. Jongeren kopen ook op steeds jongere leeftijd een eigen wagen, zeker als ze op het platteland wonen. Meer dan 60 procent meldt daarbij ‘dat ze niet zonder hun eigen auto kunnen’. Verder blijkt de groep 25- tot 30-jarigen zelfs kampioen waar het gaat om het bezitten maar ook het gebruik van de auto. Geen enkele andere leeftijdscategorie telt verhoudingsgewijs zoveel zakelijk bereden wagens of legt meer kilometers af, constateert de VAB. "Ze maken niet alleen dezelfde fout als de generaties voor hen, ze doen er zelfs nog een schepje bovenop", zegt woordvoerder Maarten Matienko van VAB in Het Nieuwsblad.