De oude Henry Ford zei ooit ‘als iedereen gezamenlijk vooruit gaat, dan komt de business vanzelf’.  En hij zei ook dat een business die alleen maar geld genereert een slechte business is. Met deze uitspraken zal Tesla-baas Elon Musk het zeker eens zijn want die verklaarde ooit dat het succesvol fabriceren van elektrische auto’s voor hem belangrijker is dan het succesvol maken van zijn bedrijf.

Maar, Henri Ford zou zich in zijn graf omdraaien als hij wist van de laatste beslissing van Musk inzake de patenten van Tesla want die gaat Musk nu gratis ter beschikking stellen aan zijn concurrenten. Ford was gek op zijn patenten, hij verzamelde er meer dan honderdvijftig en wilde altijd overal de controle over hebben, zo schrijft Financial Times.  
Maar wat zit er nu precies in de ‘doos met geheimen’ die Musk openbaar heeft gemaakt? Jurjen van Rees van Ant Works in Amsterdam denkt dat de informatie het in feite voor elk bedrijf mogelijk maakt een elektrische auto als een Tesla te bouwen. Velen denken dat de vrijgevigheid van Musk niet tot commerciële zelfmoord van het bedrijf zal leiden. Integendeel, sommige commentatoren denken dat het juist heel slim is: als iedereen Tesla-auto’s gaat immiteren, dan kan Musk aan hen zijn batterijen verkopen. En daarin zit het grote geld. (bron: Financial Times)

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding