Gedurende de zes dagen lange IMTS-beurs (van 8 t/m 13 september) werd de auto geprint en in elkaar gezet. Het printen van de carrosserie duurde 44 uur. De auto werd de ‘Strati’ gedoopt en bezoekers konden zich tijdens de beurs vergapen aan het hele proces.

Niet ’s werelds eerste

De Strati is niet de eerste auto die uit de printer rolt. Die eer is voorbehouden aan de Urbee 2, van engineer Jim Kor, die vorig jaar deze auto printte. Wel uniek is de snelheid waarmee de Strati is geprint. Waar Jim Kor voor de bouw van Urbee 2 zo’n 2500 uur op de 3D-printer klokte, werd de Strati in slechts 44 uur geprint.

Deze doorbraak werd mogelijk gemaakt door een machine van Cincinnati Inc., in samenwerking met het Oak Ridge National Laboratoty. De 3D-printer heet de ‘Big Area Additive Manufacturing’ machine, of kortweg BAAM. Deze BAAM is in staat om per uur 18 kilo aan koolstofversterkt ABS plastic te printen.

Toekomstplannen 3D-geprinte auto

Na de succesvolle testrit (zie video hieronder) op de IMTS zijn de plannen van Local Motors duidelijk. Het bedrijf wil productie-kwaliteit 3D-geprinte auto’s gaan verkopen aan het grote publiek. Een grote ambitie, die we uiteraard de komende tijd met grote interesse gaan volgen.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding