Deze innovatie is ontwikkeld door onderzoeksteams in de Verenigde Staten. De band zonder lucht gaat veel verder dan het traditionele ontwerp van een band doordat hij de band en het wiel samenvoegt tot één geheel. De band bestaat uit een rigide naaf die via flexibele spaken van polyurethaan wordt verbonden met het loopvlak, de bestanddelen functioneren als één geheel. Anders dan een conventionele band is de X Tweel een open band die zonder lucht rijdt. Zo biedt hij een onmiskenbaar en definitief antwoord op de risico’s van lekrijden die men loopt tijdens het werk op werven en bouwplaatsen, in de landbouw en bij afvalverwerking. Pete Selleck, president van Michelin Noord-Amerika: "Het concept is bedacht in het research centre van Greenville, een van onze drie wereldwijde technologiecentra."
Met deze nieuwe fabriek kan Michelin een boost geven aan de innovatie van de X Tweel SSL (stir-skeed loader) die is bedoeld voor compacte laadmachines. Bovendien kan Michelin hier een start maken met de fabricage van de nieuwe  X Tweel voor de 900-serie grasmaaiers van John Deere zal worden gemonteerd. Directeur Ralph Dimenna van Michelin Tweel Technologies: "De Tweel radiaalband zonder lucht biedt Michelin de mogelijkheid nieuwe markten op te gaan en zichzelf breder neer te zetten op markten voor producten die bij lagere snelheden worden gebruikt."

De nieuwe fabriek in Piedmont is de tiende fabriek van Michelin in South Carolina en de zestiende in de Verenigde Staten. De Groep zal vijftig miljoen investeren in deze nieuwe fabriek. De X Tweel werd in 2004 als een prototype gepresenteerd op de Mondial de l’Automobile van Parijs.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding