De genomineerden zijn stuk voor stuk innovaties die (auto)mobiliteit in Nederland slimmer, schoner en efficiënter zullen maken. Van de genomineerden hebben twee inzendingen betrekking op efficiency, drie op slim gebruik van data en een op carsharing (deelconcepten). De overige twee innovaties zijn nieuw ontwikkelde voertuigen.

De acht geselecteerde innovaties zijn:

1. EM-03 (organisatie: TU/ecomotive) – modulaire auto met makkelijk uitwisselbare onderdelen.

2. E-One (organisatie: E-One) – ontworpen om te rijden op de Nederlandse fietspaden. Wegennet wordt beter benut.

3. Green Planet Kentekencheck (organisatie:Green Planet Pesse bv) – laat automobilisten direct zien of hun auto geschikt is voor het rijden op groene brandstoffen.

4. Lockr (organisatie: Make4all) – internetmarktplaats voor de aanbieders van publieke, bedrijfs- en privé-informatie
5. MobyPark (organisatie: MobyPark) – app en website verbinden automobilisten met privéparkeerplaatsen van bedrijven, hotels en particulieren.
6. PAL-V (organisatie: Pal-V) – rijden gecombineerd met vliegen en gewoon thuis parkeren.
7. StanylDiablo (organisatie: DSM) – innovatief, lichtgewicht materiaal voor automotive turbosystemen. 8. VueForge for Automotive (organisatie: Altran) – biedt nieuwe inzichten voor OEMs en toepassingen voor eindgebruikers op basis van gegevens die zijn gegenereerd door een half miljoen (zowel gesimuleerde als echte) voertuigen.
De Automotive Innovation Award is een initiatief van vijf belangrijke spelers in de autosector namelijk RAI Vereniging, Bovag, LeasePlan Nederland, AutomotiveNL en Roland Berger Strategy Consultants. Met het uitreiken van deze prijs willen de betrokken partijen de innovatiekracht van de automotive sector versterken en beter over het voetlicht brengen bij het grote publiek. De jury staat onder voorzitterschap van Leo Kusters (managing director mobiliteit bij TNO). "Wij nodigen de acht genomineerde partijen nu uit om de jury in een pitch te overtuigen van hun case." Bij de selectie van de genomineerden is niet alleen gekeken naar de mate van innovatie en het bestaan van vergelijkbare concepten in de markt, maar vooral ook naar de praktische toepasbaarheid, impact en de haalbaarheid van de cases. Kusters: "Onze intentie is om met deze prijs initiatieven aan te moedigen die echt van toegevoegde waarde zijn voor de sector, en het vervolgens beter over het voetlicht brengen bij het grote publiek, politiek en overheid."
Publieksstem advies voor jury

De namen en beschrijvingen van de genomineerde innovaties zijn vanaf vandaag te bekijken op de website van de AIA (www.automotiveinnovationaward.nl). Tot en met 14 december kunnen bezoekers van de website ook hun stem uitbrengen. De jury neemt deze publieksstemmen mee als advies in hun keuze voor de uiteindelijke winnaar van de award. Iedere stemmer maakt kans op een bezoek aan de Mercedes-Benz autofabriek en het naastgelegen Mercedes-Benz Museum in Sindelfingen in Duitsland. Voor de heen- en terugreis wordt een auto van Mercedes-Benz beschikbaar gesteld.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding