Dat stelt Marc Winterhoff, hoofd automobielen bij adviesbureau Roland Berger in een visie op de autowereld in de komende 15 tot 20 jaar. "Als de zelfrijdende auto eenmaal een kritische massa heeft, dan komen er duidelijke winnaars en verliezers in de auto-industrie." Winterhoff twijfelt daarbij niet alleen aan de toekomst van merken als Honda maar zelfs Volkswagen kan volgens hem in de gevarenzone komen. Hij stelt verder dat tech-merken als Google en Apple straks ook een vooraanstaande rol gaan spelen in de wereld van de auto’s. "We zullen dan ook onze, zeg maar connected lives, meenemen in de auto op een manier die we ons nu helemaal nog niet kunnen voorstellen." De opmars van de duurdere merken heeft volgens hem te maken met het veranderend autogebruik. "Gezinnen zullen steeds meer met één auto genoegen nemen en als je dat doet kan je net zo goed een duurdere kopen."

Bekijk onderstaand filmpje over de impact van ‘driverless cars’.