Bij de proef waren de Nederlandse minister voor infrastructuur en milieu Schultz van Haegen en de Belgische federaal minister van mobiliteit Jacqueline Galant aanwezig. Daf Trucks werkt bij dit zogenaamde platooning-concept ofwel Eco-Twin samen met TNO. Doel is om het geautomatiseerde rijden met twee vrachtauto’s vlak achter elkaar vóór 2020 mogelijk te maken. DAF en TNO stellen dat dat een besparing van tien procent op de brandstof en daarmee ook op de uitstoot op kan leveren. De demonstratie bij Helmond was daarbij vooral bedoeld om betrokkenen te laten zien hoe ver het project al is gevorderd. Binnenkort staat een tweede proef op de Maasvlakte in Rotterdam op het programma. Al eerder dit jaar deed concurrent Scania een proef met platooning op de snelweg bij Zwolle.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding