TU Eindhoven: waterstof voor auto uit mierenzuur

Studenten van de TU/e werken aan een auto die rijdt op waterstof uit methaanzuur (mierenzuur). Zij presenteren vandaag (14 januari) hun eerste schaalmodel van een auto.

Mierenzuur is de bijtende stof die mieren, wespen en bijen gebruiken het bij de aanval en bij de verdediging en het zit ook in de haartjes van brandnetels.  Mensen gebruiken het al vele jaren, bijvoorbeeld in schoonmaakmiddelen.  De Eindhovense studenten denken nu dat mierenzuur een oplossing is voor de schone auto van de toekomst.  Waterstof kan met koolstofdioxide worden omgezet in mierenzuur. En na verwarming kan de waterstof er weer heel gemakkelijk uit worden onttrokken. Vervolgens wordt die waterstof gebruikt om in een brandstofcel  elektriciteit op te wekken voor de aandrijving van de elektrische auto. De uitstoot is alleen puur water.
Het gebruik van mierenzuur op deze manier haalt het nadeel van waterstof weg, namelijk het tanken en opslaan in de auto. Dat moet onder hoge druk gebeuren omdat waterstof een heel lage dichtheid heeft. Er moet dus veel gas onder hoge druk in grote tanks worden gepompt, wat duur en mogelijk riskant is. Vloeibaar mierenzuur in de auto meenemen heeft dat probleem niet. Maar mierenzuur biedt misschien nog meer mogelijkheden. "Energie uit zon en wind kan ook worden opgeslagen in mierenzuur om vervolgens waar nodig gebruikt te worden", zeggen de Eindhovenaren. De studenten willen in 2017 de eerste echte mierenzuurauto klaar hebben.
De omzetting van mierenzuur naar waterstof verliep tot voor kort altijd te traag maar na een vinding van de Eindhovense fysisch chemicus Filonenko, die een verbeterde katalysator ontwikkelde waarmee het proces tien keer sneller dan voorheen verloopt, komt de toepassing van mierenzuur in auto’s dichterbij.  (bronnen:  TU/e,  ANP / Volkskrant)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

TU Eindhoven: waterstof voor auto uit mierenzuur - Automobielmanagement.nl

TU Eindhoven: waterstof voor auto uit mierenzuur

Studenten van de TU/e werken aan een auto die rijdt op waterstof uit methaanzuur (mierenzuur). Zij presenteren vandaag (14 januari) hun eerste schaalmodel van een auto.

Mierenzuur is de bijtende stof die mieren, wespen en bijen gebruiken het bij de aanval en bij de verdediging en het zit ook in de haartjes van brandnetels.  Mensen gebruiken het al vele jaren, bijvoorbeeld in schoonmaakmiddelen.  De Eindhovense studenten denken nu dat mierenzuur een oplossing is voor de schone auto van de toekomst.  Waterstof kan met koolstofdioxide worden omgezet in mierenzuur. En na verwarming kan de waterstof er weer heel gemakkelijk uit worden onttrokken. Vervolgens wordt die waterstof gebruikt om in een brandstofcel  elektriciteit op te wekken voor de aandrijving van de elektrische auto. De uitstoot is alleen puur water.
Het gebruik van mierenzuur op deze manier haalt het nadeel van waterstof weg, namelijk het tanken en opslaan in de auto. Dat moet onder hoge druk gebeuren omdat waterstof een heel lage dichtheid heeft. Er moet dus veel gas onder hoge druk in grote tanks worden gepompt, wat duur en mogelijk riskant is. Vloeibaar mierenzuur in de auto meenemen heeft dat probleem niet. Maar mierenzuur biedt misschien nog meer mogelijkheden. "Energie uit zon en wind kan ook worden opgeslagen in mierenzuur om vervolgens waar nodig gebruikt te worden", zeggen de Eindhovenaren. De studenten willen in 2017 de eerste echte mierenzuurauto klaar hebben.
De omzetting van mierenzuur naar waterstof verliep tot voor kort altijd te traag maar na een vinding van de Eindhovense fysisch chemicus Filonenko, die een verbeterde katalysator ontwikkelde waarmee het proces tien keer sneller dan voorheen verloopt, komt de toepassing van mierenzuur in auto’s dichterbij.  (bronnen:  TU/e,  ANP / Volkskrant)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding