BMW: Autonome auto’s ook veiliger voor motorrijders

Autonoom rijden maakt in principe ook het rijden op een motorfiets veel veiliger. Dat betekent dat het hebben én rijden van een motor ook weer interessant wordt voor mensen die er graag één zouden bezitten maar er momenteel eigenlijk niet mee durven te rijden.

Dat stelt Karl Viktor Schaller, hoofd ontwikkeling bij BMW Motorrad. Hij wijst vooral op de Verenigde Staten waar jaarlijks rond de duizend bikers om het leven komen in het verkeer. In de meeste gevallen worden ze aangereden door een linksaf slaande automobilist die de motor naast hem of haar niet heeft opgemerkt. Ook komt het nog al eens voor dat een auto op de ‘highway’ draait en daarbij een tegemoet komende motor niet opmerkt of onderschat met welke snelheid die op hem afkomt. "Autonoom rijdende auto’s maken dat soort fouten in theorie niet. Zij kunnen de motorrijder ‘zien’ via de sensoren en de radar die de bestuurder alarmeren," denkt Schaller.

Technologie gaat verder 

Uiteindelijk gaat de technologie nog een stuk verder. Dan weten auto’s voortdurend waar en wanneer andere verkeersdeelnemers, ook motoren, zich bevinden. "We kunnen dat gebruiken om een elektronische veiligheidskooi rond de motorrijder te creëren," denkt de BMW-expert.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

BMW: Autonome auto’s ook veiliger voor motorrijders - Automobielmanagement.nl

BMW: Autonome auto’s ook veiliger voor motorrijders

Autonoom rijden maakt in principe ook het rijden op een motorfiets veel veiliger. Dat betekent dat het hebben én rijden van een motor ook weer interessant wordt voor mensen die er graag één zouden bezitten maar er momenteel eigenlijk niet mee durven te rijden.

Dat stelt Karl Viktor Schaller, hoofd ontwikkeling bij BMW Motorrad. Hij wijst vooral op de Verenigde Staten waar jaarlijks rond de duizend bikers om het leven komen in het verkeer. In de meeste gevallen worden ze aangereden door een linksaf slaande automobilist die de motor naast hem of haar niet heeft opgemerkt. Ook komt het nog al eens voor dat een auto op de ‘highway’ draait en daarbij een tegemoet komende motor niet opmerkt of onderschat met welke snelheid die op hem afkomt. "Autonoom rijdende auto’s maken dat soort fouten in theorie niet. Zij kunnen de motorrijder ‘zien’ via de sensoren en de radar die de bestuurder alarmeren," denkt Schaller.

Technologie gaat verder 

Uiteindelijk gaat de technologie nog een stuk verder. Dan weten auto’s voortdurend waar en wanneer andere verkeersdeelnemers, ook motoren, zich bevinden. "We kunnen dat gebruiken om een elektronische veiligheidskooi rond de motorrijder te creëren," denkt de BMW-expert.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding