TomTom en de gemeente onderzoeken nieuwe methoden om de verkeersstroom te meten, parkeergedrag te doorgronden en zo stadsplanologen én bewoners van de stad in staat te stellen slimmere verkeersbesluiten te nemen, aldus de verklaring.

In het kader van de alliantie zal bijvoorbeeld het verkeer rond afsluitingen beter gemonitord worden waardoor snel kan worden ingegrepen als er problemen ontstaan. TomTom zelf hoopt zo ook meer inzicht te krijgen in hoe het verkeer in een stad zich gedraagt en op grond daarvan weer nieuwe producten te ontwikkelen. Wethouder Pieter Litjens: "Deze samenwerking maakt de stad Amsterdam smarter. Dat is goed nieuws voor de toegankelijkheid, de verkeersstroom en de luchtkwaliteit. Als je navigatiesysteem je bijvoorbeeld rechtstreeks naar een beschikbare parkeerplek stuurt dan bespaart dat veel nutteloze kilometers."