Doel van het project is een massareductie van 40 tot 80 procent om brandstofverbruik, emissies en lawaai terug te dringen.

Het project is ‘FLAC’ gedoopt (Functional Lattices for Automotive Components). Het team uit Nottingham gebruikt voor de onderdelen selective laser melting (SLM). Hierbij worden de plakjes van een 3D te printen object met een laserstraal een voor een opgebouwd uit aluminiumpoeder.

Doordat alleen het benodigde materiaal om het onderdeel te bouwen wordt gebruikt, ontstaat er minder afval. Het onderdeel kan precies zo ontworpen worden om de prestaties te maximaliseren en de kosten te minimaliseren. Het gebruikte aluminiumpoeder is ook goed te recyclen.

De eerste test richt zich op produceren van remklauwen en koellichamen voor koplampen. Deze worden gebruikt voor luxeauto’s en in de motorsport.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding