Roland Berger: ‘Nederland klaar voor disruptie in auto- en mobiliteitsmarkt’

De wereldwijde auto- en mobiliteitsindustrie staat aan de vooravond van een radicale transformatie door digitalisering, autonoom en elektrisch rijden en auto- en ritdelen. Bijna de helft (46%)van de consumenten wereldwijd koopt geen eigen auto meer als de zelfrijdende auto op afroep (robo-taxi) er is. Bovendien ziet bijna 4 op de 10 (37%) consumenten een elektrisch voertuig als aantrekkelijk alternatief.

Roland Berger: ‘Nederland klaar voor disruptie in auto- en mobiliteitsmarkt’

Dit blijkt uit de eerste Automotive Disruption Radar, een analyse van Roland Berger die onderzoek deed naar status en ontwikkelingen in de auto- en mobiliteitsmarkt in 10 bepalende landen in de wereld. Het adviesbureau komt vanaf nu elk kwartaal met een nieuwe update van de analyse die wordt uitgevoerd behulp van 25 indicatoren op 5 terreinen (wet- en regelgeving, technologie, infrastructuur, marktactiviteiten en consumentenonderzoek).

Nederland bovenaan bij autonoom rijden

Nederland (59%) eindigt nog voor Japan (56%), Singapore (51%) en Duitsland (47%) voor wat betreft ontvankelijk zijn voor autonoom rijden op afroep. Consumenten in grote landen als de VS (35%), India (33%) en China (27%) staan juist minder open voor dit idee. "Elektrische zelfrijdende voertuigen zijn naar verwachting klaar om de markt op te gaan rond 2021," legt Rene Seyger, partner bij kantoor Amsterdam uit. "Alle grote fabrikanten werken momenteel aan modellen die autonoom en elektrisch zijn. Ze doen dit samen met leveranciers en spelers van buiten de sector, zoals IT-bedrijven. In totaal zijn er nu zo’n 40.000 fte aan de slag met nieuwe mobiliteitsdiensten en zelfrijdende voertuigen."

Azië vraagt om nieuwe mobiliteitsconcepten

Van de ondervraagde landen hebben consumenten in Singapore en China de grootste interesse in nieuwe mobiliteitsconcepten: 83% kent van hen ten minste 1 persoon die heeft gekozen voor auto- en/of ritdelen. Deelprogramma’s worden minder positief ontvangen in landen als Nederland (54%), Verenigd Koninkrijk (37%), Frankrijk (34%) en Japan (29%). De VS (22%) is het minst enthousiast. "De houding van consumenten is veranderd, mede door de introductie van nieuwe businessmodellen. In Nederland zie je dat de opkomst van Car2go, Greenwheels, Snappcar (autodelen) en Abel (ritdelen) inspringen op de eerste groep gebruikers in onze steden. Zodra auto’s op afroep beschikbaar zijn als kostenefficiënt alternatief voor eigen-autobezit, zul je zien dat deze trend zich alleen maar gaat versnellen in Nederland."

Elektrische auto’s populairst in China

Elektrisch rijden, zo blijkt uit de eerste Automotive Disruption Radar, kent ook belangrijke regionale verschillen. Consumenten in China zijn bijzonder positief over elektrisch rijden. 60% van de consumenten daar overweegt een elektrisch voertuig bij hun volgende auto-aanschaf. Ook in Zuid-Korea zou meer dan de helft (54%) van de respondenten een elektrisch voertuig overwegen. Consumenten uit Europa, Japan, Zuid-Korea en de VS zien de hoge prijzen als de grootste drempel om dat nog niet te doen. "Elektrische voertuigen maken nog steeds maar een klein deel uit van de markt – maar het aandeel van elektrische modellen in de totale productie nam in 2016 significant toe," verklaart Seyger. "Vooruitgang in accutechnologie zorgt voor een grotere actieradius en dus voor groter gebruiksgemak. Daar komt nog bij dat de kosten sterk zijn gedaald: high energy brandstofcellen voor elektrische voertuigen kosten als het zo doorgaat in 2020 nog maar rond de 120 euro per kilowattuur. Dat is drie keer minder dan wat een accu kostte toen de eerste modellen werden geproduceerd."
Onze analyse laat zien dat de automarkt het einde van een tijdperk nadert, gedreven door nieuw consumentengedrag en-verwachtingen, vat Seyger samen. "OEM’s en leveranciers moeten actief aan de slag met deze veranderingen om hun concurrentiepositie te behouden. Het innoveren van de infrastructuur wordt misschien wel de grootste uitdaging ooit voor spelers in deze markt."

De Automotive Disruption Radar is erop gericht bedrijven te helpen investeringskeuzes te maken en beter om te kunnen gaan met de vele uitdagingen waarmee ze te maken krijgen.

Reacties

Mooi perspectief op een drastisch veranderende auto en mobiliteitsmarkt. Tevens ontstaat er een nieuwe markt namelijk wat te doen met de bestaande auto’s in Nederland? Hoeveel rijden er ook alweer rond in west Europa? Vraagt ook om innovatieve oplossingen als bijv. export naar? Nieuwe soort van old timers incl. technici!

Geplaatst door: H. Warmenhoven op
Roland Berger: ‘Nederland klaar voor disruptie in auto- en mobiliteitsmarkt’ - Automobielmanagement.nl

Roland Berger: ‘Nederland klaar voor disruptie in auto- en mobiliteitsmarkt’

De wereldwijde auto- en mobiliteitsindustrie staat aan de vooravond van een radicale transformatie door digitalisering, autonoom en elektrisch rijden en auto- en ritdelen. Bijna de helft (46%)van de consumenten wereldwijd koopt geen eigen auto meer als de zelfrijdende auto op afroep (robo-taxi) er is. Bovendien ziet bijna 4 op de 10 (37%) consumenten een elektrisch voertuig als aantrekkelijk alternatief.

Roland Berger: ‘Nederland klaar voor disruptie in auto- en mobiliteitsmarkt’

Dit blijkt uit de eerste Automotive Disruption Radar, een analyse van Roland Berger die onderzoek deed naar status en ontwikkelingen in de auto- en mobiliteitsmarkt in 10 bepalende landen in de wereld. Het adviesbureau komt vanaf nu elk kwartaal met een nieuwe update van de analyse die wordt uitgevoerd behulp van 25 indicatoren op 5 terreinen (wet- en regelgeving, technologie, infrastructuur, marktactiviteiten en consumentenonderzoek).

Nederland bovenaan bij autonoom rijden

Nederland (59%) eindigt nog voor Japan (56%), Singapore (51%) en Duitsland (47%) voor wat betreft ontvankelijk zijn voor autonoom rijden op afroep. Consumenten in grote landen als de VS (35%), India (33%) en China (27%) staan juist minder open voor dit idee. "Elektrische zelfrijdende voertuigen zijn naar verwachting klaar om de markt op te gaan rond 2021," legt Rene Seyger, partner bij kantoor Amsterdam uit. "Alle grote fabrikanten werken momenteel aan modellen die autonoom en elektrisch zijn. Ze doen dit samen met leveranciers en spelers van buiten de sector, zoals IT-bedrijven. In totaal zijn er nu zo’n 40.000 fte aan de slag met nieuwe mobiliteitsdiensten en zelfrijdende voertuigen."

Azië vraagt om nieuwe mobiliteitsconcepten

Van de ondervraagde landen hebben consumenten in Singapore en China de grootste interesse in nieuwe mobiliteitsconcepten: 83% kent van hen ten minste 1 persoon die heeft gekozen voor auto- en/of ritdelen. Deelprogramma’s worden minder positief ontvangen in landen als Nederland (54%), Verenigd Koninkrijk (37%), Frankrijk (34%) en Japan (29%). De VS (22%) is het minst enthousiast. "De houding van consumenten is veranderd, mede door de introductie van nieuwe businessmodellen. In Nederland zie je dat de opkomst van Car2go, Greenwheels, Snappcar (autodelen) en Abel (ritdelen) inspringen op de eerste groep gebruikers in onze steden. Zodra auto’s op afroep beschikbaar zijn als kostenefficiënt alternatief voor eigen-autobezit, zul je zien dat deze trend zich alleen maar gaat versnellen in Nederland."

Elektrische auto’s populairst in China

Elektrisch rijden, zo blijkt uit de eerste Automotive Disruption Radar, kent ook belangrijke regionale verschillen. Consumenten in China zijn bijzonder positief over elektrisch rijden. 60% van de consumenten daar overweegt een elektrisch voertuig bij hun volgende auto-aanschaf. Ook in Zuid-Korea zou meer dan de helft (54%) van de respondenten een elektrisch voertuig overwegen. Consumenten uit Europa, Japan, Zuid-Korea en de VS zien de hoge prijzen als de grootste drempel om dat nog niet te doen. "Elektrische voertuigen maken nog steeds maar een klein deel uit van de markt – maar het aandeel van elektrische modellen in de totale productie nam in 2016 significant toe," verklaart Seyger. "Vooruitgang in accutechnologie zorgt voor een grotere actieradius en dus voor groter gebruiksgemak. Daar komt nog bij dat de kosten sterk zijn gedaald: high energy brandstofcellen voor elektrische voertuigen kosten als het zo doorgaat in 2020 nog maar rond de 120 euro per kilowattuur. Dat is drie keer minder dan wat een accu kostte toen de eerste modellen werden geproduceerd."
Onze analyse laat zien dat de automarkt het einde van een tijdperk nadert, gedreven door nieuw consumentengedrag en-verwachtingen, vat Seyger samen. "OEM’s en leveranciers moeten actief aan de slag met deze veranderingen om hun concurrentiepositie te behouden. Het innoveren van de infrastructuur wordt misschien wel de grootste uitdaging ooit voor spelers in deze markt."

De Automotive Disruption Radar is erop gericht bedrijven te helpen investeringskeuzes te maken en beter om te kunnen gaan met de vele uitdagingen waarmee ze te maken krijgen.

Reacties

Mooi perspectief op een drastisch veranderende auto en mobiliteitsmarkt. Tevens ontstaat er een nieuwe markt namelijk wat te doen met de bestaande auto’s in Nederland? Hoeveel rijden er ook alweer rond in west Europa? Vraagt ook om innovatieve oplossingen als bijv. export naar? Nieuwe soort van old timers incl. technici!

Geplaatst door: H. Warmenhoven op