BMW heeft voor deze challenge startups die actief zijn op het vlak van mobiliteitsproducten en -diensten, uitgedaagd om hun ideeën over baanbrekende technologie, producten of diensten in te zenden voor deze competitie. BMW Group biedt hen daarmee de kans om toe te treden tot een netwerk dat op jaarbasis goed is voor de inkoop van producten en diensten ter waarde van miljarden dollars. 

62 startups uit tien landen

De tien startups in de finale vertegenwoordigen diverse, innovatieve en nieuwe technologische vakgebieden. Dat zijn batterijen voor elektrische voertuigen, kunstmatige intelligentie, energie-opwekking, elektrische motorfietsen, peer-to-peer persoonlijk vervoer, IP-beveiliging en anti-plagiaat, draadloos opladen van voertuigen, augmented reality, bescherming tegen straling en managen en controleren van kooldioxide. De finalisten zijn geselecteerd uit een totaal van 62 startups uit tien landen, die zich hadden aangemeld voor de BMW Startup Challenge. Die vindt tegelijk plaats met het StartupFest Europe 2017, Europa’s belangrijkste startup-festival, dat in Nederland plaatsvindt van 25 tot en met 28 september. 

Startup Garage

Alle inzendingen voor deze competitie zijn gescreend door de BMW Startup Garage, het team dat verantwoordelijk is voor het traceren van startups die interessant kunnen zijn als partner van BMW Group. De criteria voor jurering zijn het unieke van het idee, de kwaliteit van de eerste investeringen in de startup en de potentiele strategische impact van het idee voor de business van BMW Group. 

Tien geselecteerde finalisten

•Etho Inc (Verenigde Staten)
•EZY Mobility (Nederland) met draadloos laadoplossingen
•Filigrade (Nederland) met een watermerktechnologie
•LeydenJar Technologies (Nederland) silicium anoden die energiedichtheid in Li-ion batterijcellen kunnen verhogen.
•Motoshare (Nederland) met concept voor huren van motoren
•Radygo (Nederland) met anti-syralingsoplossingen
•Sense Glove (Nederland) met diverse ‘gevoelige handschoenen’ waarmee virtuele voorwerpen tot leven komen
•Skytree (Nederland) met CO2-neutraliseringsproces ontwikkeld om langer ruimtemissies mogelijk te maken door de uitstoot van CO2 door astronauten aan boord van ruimtetuigen te extraheren.
•Spatial (Verenigde Staten)
•Wellsun (Nederland) met optimaliseren van zonlicht en verbeteren de energie-zelfvoorziening van gebouwen. 

Jury

De geselecteerde startups worden nu uitgenodigd om hun innovatie te presenteren aan een vakjury met daarin toonaangevende vernieuwers en andersdenkenden. De jury bestaat onder meer uit Daan Roosegaarde, de vermaarde Nederlandse kunstenaar, uitvinder en oprichter van Studio Roosegaarde; Evert Jaap Lugt, Managing Director van YES!Delft; Menno Kleingeld, Managing Director van Enabling Transport Solutions VDL Groep; Pieter Waasdorp, Directeur Ondernemerschap bij het Ministerie van Economische Zaken; Anne-Wil Lucas, Program Manager Talent, Knowledge and Skills Startup Delta en Jochem Cuppen, Global Director Get in the Ring. 

Live presentatie

De beste drie startups van deze tien finalisten worden uitgenodigd om hun innovatie live te presenteren aan een publiek dat bestaat uit internationale journalisten en ondernemers in een speciaal BMW Startup-symposium in Amsterdam op 26 september.

Dit biedt de geselecteerde startups een uitgelezen kans om hun innovaties te tonen aan de belangrijkste venture capitalists, topmensen uit het bedrijfsleven en strategische en financiële besluitvormers binnen BMW Group. De top drie krijgt ook een volledig vergoed bezoek aan BMW’s Startup Garage in München, Duitsland. Daar krijgen ze de kans om hun ideeën in detail te presenteren aan BMW managers die verantwoordelijk zijn voor de inkoop van producten en diensten.

Een auto voor de winnaar

De overall winnaar krijgt een geweldige eerste prijs: twaalf maanden het gebruik van een nieuwe, speciale editie van de BMW X1, die wordt gebouwd in Nederland, bij VDL Nedcar in het Limburgse Born.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding