Voorlopig zit er op grond van de ook in dat land nog geldende voorschriften nog wel een technicus achter het stuur maar die grijpt alleen in als er iets mis dreigt te gaan. CEO Ralph Speth: ‘’We staan aan de vooravond van een revolutie in de mobiliteit. De gevolgen daarvan voor alle aspecten van de Britse economie zullen onvoorstelbaar zijn.”

Staatssteun

De Britse regering heeft al vaker de wens uitgesproken om voorop te lopen bij autonoom rijden en ook honderden miljoenen staatssteun beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling er van. Bovendien heeft het land een legaal voordeeltje omdat het nooit de Conventie van Wenen heeft ondertekend die voorschrijft dat er altijd een bestuurder in een bewegend voertuig moet zitten. Landen die daar wel bij horen dienen eerst de nationale wetgeving aan te passen maar Londen kan dat station passeren.