Toyota heeft er lange tijd net als veel andere autofabrikanten problemen mee gehad dat Google via haar systemen veel data verzamelt en die ook zelf wil verzamelen en gebruiken. Maar het Japanse merk lijkt nu toch voor de druk bezweken te zijn. Toyota gaf al een beetje toe aan de grote techbedrijven door vanaf begin dit jaar Apple’s CarPlay te installeren. Tot nu toe hebben Toyota of Google niet officieel bekend gemaakt wanneer de samenwerking zal beginnen. Bij de drie merken uit de Renault-alliantie gebeurt dan vanaf 2021.

Met de keus van Toyota wordt de toekomst voor TomTom steeds onzekerder. Vorige week nog stelde verkoopdirecteur Taco Titulaer in reactie op het besluit van Renault/Nissan/Mitsubishi ‘dat niet iedere autofabrikant wil kiezen voor Google,’ maar die uitspraak lijkt uit de lucht gegrepen.