Dat meldt de website Zelfrijdendvervoer.nl. Met gevoel voor historie kiest Waymo voor vestiging in (de omgeving van) Detroit, van oudsher het epicentrum van de Amerikaanse autoindustrie. Het bedrijf zal zelf zo’n 12 miljoen euro steken in de aanpassing van een bestaand fabrieksgebouw. Deze productiefaciliteit moet nog worden aangewezen. Voor deze investering krijgt Waymo een subsidie van het Michigan Strategic Fund Board die kan oplopen tot ongeveer 7 miljoen euro.

Geleidelijk uitbreiden

Uiteraard brengt deze stap ook veel werkgelegenheid met zich mee. Waymo denkt wel zo’n 400 medewerkers nodig te hebben om de nieuwe fabriek draaiende te houden, waaronder technisch personeel, operationele experts en vlootcoördinatoren. Die omvang zal het personeelsbestand overigens niet meteen hebben; de fabriek start met zo’n honderd medewerkers en breidt daarna geleidelijk uit in werkzaamheden en omvang. Hoewel Waymo nog een geschikte locatie zoekt, moet de fabriek ergens halverwege dit jaar al gaan draaien.

Taxidienst

Waymo bouwt zelf geen auto’s, maar integreert zijn zelfrijdende systemen in bestaande modellen van verschillende automerken. Zo kondigde het bedrijf al aan 62.000 Chrysler Pacifica’s en 20.000 exemplaren van de Jaguar I-Pace aan te schaffen. Waymo ziet in eerste instantie vooral mogelijkheden om deze voertuigen in te zetten in taxidiensten waar geen bestuurders meer aan te pas komen. Op welke termijn dat gaat gebeuren is nog niet bekend, maar een flinke stap richting die dienst lijkt de bouw van de nieuwe fabriek wel te zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding