De WEpod biedt het onderwijs toegang tot technische systemen, sensoren en software achter autonoom rijden. Voor de opleiding motorvoertuigentechniek is de WEpod daarom een interessante tool om mee te leren en experimenteren. Bovendien slaat het autonome voertuig een brug tussen Technova College en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), die gezamenlijk nieuwe leerlijnen gaan ontwikkelen rondom de technologie voor autonoom rijdende voertuigen.

Veel leren

Ad van Dijk, directeur Technova College, verheugt zich op de inzet van de WEpod in het onderwijs. “We gaan de opleiding motorvoertuigentechniek verrijken met nieuwe onderdelen waaronder ‘alternatieve aandrijvingen’ (elektriciteit, waterstof) en ontwikkelingen op het gebied van autonoom rijden. De WEpod is een experimenteel voorbeeld van deze ontwikkeling en daar kunnen we veel van leren.” Binnenkort kan de WEpod op het eigen terrein van de school op een testtraject gaan rijden.

Miljoenen

Ooit was het overigens de bedoeling dat twee WEpod’s passagiers zouden gaan vervoeren tussen station Ede-Wageningen en de Wageningen Campus, maar die ambitie is nooit waargemaakt. De shuttles kwamen in de praktijk nooit van het campusterrein af en in 2017 stopte de provincie Gelderland, die er miljoenen euro’s in stak, met het project. Eén van de shuttles krijgt nu dus een tweede leven als onderwijstool. De andere WEpod wordt nu binnen een Europees project ingezet als autonoom rijdende shuttle op Weeze Airport.