Meer dan de helft nieuwe auto’s in Noorwegen is elektrisch

Ruim 54 procent van alle vorig jaar verkochte nieuwe personenauto’s in Noorwegen was een batterij-elektrische. In 2019 lag dat percentage nog op 42 procent en tien jaar geleden was nog maar 1 procent van de Noorse nieuwverkopen een BEV. Als hybride wordt meegeteld, dan komt het aandeel elektrisch uit op 87 procent.

Run op elektrische auto’s in december

Noorwegen is het eerste land ter wereld waar meer EV’s worden verkocht dan andere auto’s.  In december namen BEV’s zelfs 67 procent van alle nieuwe personenauto’s voor hun rekening, meldt de Noorse Wegen Federatie OFV. In Noorwegen profiteren batterij-auto’s van een reeks voordelen, zoals geen wegenbelasting, korting op tolwegen en veerdiensten, gebruik van busbanen en vaak ook gratis parkeren.

Meest verkocht

Het meest verkochte model was in 2020 de Audi e-tron waarvan er 9.227 werden verkocht. De Tesla Model 3, de afgelopen jaren steeds de nummer één, werd nu teruggedrongen naar een tweede plaats met 7.770 exemplaren. De pas enkele maanden op de markt zijnde VW ID.3 kwam met 7.754 stuks – slechts 16 minder dan Tesla – direct binnen op een derde plaats.

Verbrandingsmotor verbieden

Noorwegen wil al in 2025 de verkoop van nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor verbieden en is hard op weg dat doel te realiseren. “Onze voorlopige voorspelling is dat het aandeel elektrische auto’s dit nieuwe jaar boven de 65 procent uit zal komen. Als we dat halen dan komt het doel van zero-emissie auto’s in 2025 zeker binnen bereik,’’ aldus Christina Bu van de Noorse organisatie voor elektrische voertuigen. Een vraagpunt is wel hoeveel EV’s de autofabrikanten aan de relatief kleine markt zullen toewijzen nu ze daarvoor overal elders in Europa ook steeds meer aftrek vinden.

Reacties

elektrisch rijden is schoner, goedkoper, prettiger, ruimer, stiller,
mooier, betrouwbaarder, minder onderhoud, thuis laden met de zon,
nooit meer tanken. We gaan elektrisch rijden net als in Noorwegen.
schone lucht minder ziekte.

Geplaatst door: Will Eisinga op
Meer dan de helft nieuwe auto’s in Noorwegen is elektrisch - Automobielmanagement.nl

Meer dan de helft nieuwe auto’s in Noorwegen is elektrisch

Ruim 54 procent van alle vorig jaar verkochte nieuwe personenauto’s in Noorwegen was een batterij-elektrische. In 2019 lag dat percentage nog op 42 procent en tien jaar geleden was nog maar 1 procent van de Noorse nieuwverkopen een BEV. Als hybride wordt meegeteld, dan komt het aandeel elektrisch uit op 87 procent.

Run op elektrische auto’s in december

Noorwegen is het eerste land ter wereld waar meer EV’s worden verkocht dan andere auto’s.  In december namen BEV’s zelfs 67 procent van alle nieuwe personenauto’s voor hun rekening, meldt de Noorse Wegen Federatie OFV. In Noorwegen profiteren batterij-auto’s van een reeks voordelen, zoals geen wegenbelasting, korting op tolwegen en veerdiensten, gebruik van busbanen en vaak ook gratis parkeren.

Meest verkocht

Het meest verkochte model was in 2020 de Audi e-tron waarvan er 9.227 werden verkocht. De Tesla Model 3, de afgelopen jaren steeds de nummer één, werd nu teruggedrongen naar een tweede plaats met 7.770 exemplaren. De pas enkele maanden op de markt zijnde VW ID.3 kwam met 7.754 stuks – slechts 16 minder dan Tesla – direct binnen op een derde plaats.

Verbrandingsmotor verbieden

Noorwegen wil al in 2025 de verkoop van nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor verbieden en is hard op weg dat doel te realiseren. “Onze voorlopige voorspelling is dat het aandeel elektrische auto’s dit nieuwe jaar boven de 65 procent uit zal komen. Als we dat halen dan komt het doel van zero-emissie auto’s in 2025 zeker binnen bereik,’’ aldus Christina Bu van de Noorse organisatie voor elektrische voertuigen. Een vraagpunt is wel hoeveel EV’s de autofabrikanten aan de relatief kleine markt zullen toewijzen nu ze daarvoor overal elders in Europa ook steeds meer aftrek vinden.

Reacties

elektrisch rijden is schoner, goedkoper, prettiger, ruimer, stiller,
mooier, betrouwbaarder, minder onderhoud, thuis laden met de zon,
nooit meer tanken. We gaan elektrisch rijden net als in Noorwegen.
schone lucht minder ziekte.

Geplaatst door: Will Eisinga op