Tot de ondertekenaars, verenigd in de coalitie Anders Reizen, behoren ABN AMRO, Aegon, ANWB, Eneco, Havenbedrijf Rotterdam, KPMG, LeasePlan, Nationale Nederlanden, NS, Philips, PGB Pensioendiensten, Pon, ProRail, Rabobank, Schiphol Group, Shell en Vodafone-Ziggo. Het initiatief draagt bij aan de doelstelling om in 2030 de helft van de zakelijke CO2-uitstoot te halveren ten opzichte van 2016, verklaart Anders Reizen. De bedrijven gaan de voortgang jaarlijkse rapporteren en delen bovendien hun ‘best practices’.

Kortere leasecontracten

Directeur Hugo Houppermans legt uit: “Een nieuw evenwicht tussen thuiswerken en kantoorwerken levert nieuwe dilemma’s op voor werkgevers. Nieuwe manieren van samenwerken vraagt om een herdefinitie van de manier van werken en van reizen. Het moment om vervolgstappen te zetten voor een duurzaam mobiliteitsbeleid is aangebroken.” De looptijd van leasecontracten hoeft daarbij geen probleem te zijn, stelt Houppermans. “Je kan als bedrijf kortere leasecontracten afsluiten voor fossiele auto’s zonder meerkosten. Op die manier kan sneller overgestapt worden. De markt van elektrische auto’s ontwikkelt snel.”

70 organisaties

De leden van Anders Reizen zijn al sinds 2015 bezig met de verduurzaming van hun zakelijke mobiliteit. De coalitie telt 70 organisaties met een totale omvang van 500.000 werknemers en nieuwe leden worden welkom geheten. Bij de ondertekenaars van de verklaring ‘fossielvrij wagenpark in 2025’ behoren bedrijven die nu versneld instappen en bedrijven die er al bijna zijn. De belangrijkste inzichten van de transitie naar een fossielvrij wagenpark, het flexibiliseren en afbouwen van het wagenpark worden binnenkort gebundeld in een kenniswijzer.

Lees ook:
‘69 procent Nederlandse zakenauto’s en bedrijfswagens kan elektrisch’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding