Van de 225.000 openbare laadpunten die er momenteel in de EU zijn, zijn er slechts 25.000 geschikt voor snelladen. ‘Met andere woorden, een krappe één van de negen Europese laadpunten is een snellader met een capaciteit van meer dan 22 kW. Bij de andere laadpunten gaat het in veel gevallen om normale, laag-capaciteit stopcontacten. Een elektrische auto daar opladen kan de hele nacht duren terwijl dat bij een snellader tot minder dan een uur wordt teruggebracht.’

Gedoe

‘’Om meer burgers er van te overtuigen om op elektrisch over te stappen moeten we al dat gedoe dat gepaard gaat met laden uit de weg ruimen,’’ aldus de Nederlandse directeur-generaal Eric-Mark Huitema. “Mensen moeten een overvloed aan laders in hun dagelijkse omgeving zien en die laadpunten moeten snel en gemakkelijk in het gebruik zijn, zonder te hoeven wachten in lange rijen. Laden moet net zo makkelijk en eenvoudig zijn als tanken vandaag de dag is. Helaas is het AFIR-voorstel bij lange na niet ambitieus genoeg om dat doel te bereiken. Bovendien loopt het volstrekt niet parallel met de voorgestelde nieuwe doelstellingen voor de auto.’’

Lees ook:
Nederland koploper in Europese Unie op het gebied van laadpalen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding