De Europese autokoepel Acea in Brussel berekent dat er in september iets meer dan 1,3 miljoen nieuwe wagens zijn gekocht, dat is het laagste niveau voor de maand september in tien jaar. ”Normaal gesproken is september een sterke maand waarin de verkopen na de rustige zomer weer omhoog gaan. De daling bevestigt de verslechterde marktomstandigheden waarbij de gevolgen van de financiele crisis vooral de autofabrikanten hard raken,” aldus het bericht van Acea.

 

De grootste klappen blijven vallen in Spanje met een min van ruim 32 procent en Groot-Brittannie waar de verkopen ruim 21 procent lager uitkomen. In Duitsland blijft de schade beperkt tot een daling van anderhalf procent terwijl vooral Frankrijk tot nu toe de dans lijkt te ontspringen en zelfs een plus van 8,4 procent kan neerzetten. Ook voor ons land komt Acea nog steeds op een plus van 2,2 procent. In het oostelijke deel van Europa blijven de verkopen in Tsjechië, Polen en Roemenië toenemen maar moet Hongarije nu een kleine min incasseren.

 

Wat fabrikanten betreft, zit de grootste pijn bij General Motors. Binnen dit bedrijf liggen de verkopen van Opel op maandbasis bijna twintig procent lager. Ford ziet de verkopen met twaalf procent teruglopen, de BMW-groep komt 15,7 procent lager uit en Peugeot-Citroen daalt ruim negen procent. Daimler en Toyota komen beide op een daling rond de zeven procent uit terwijl Renault bijna vijf procent inlevert. Bij de grote merken doet alleen de VW-groep het nog goed met een bescheiden groei van een procent.

 

In Nederland haalde Opel in de maand september een marktaandeel van 6,6 procent, cumulatief over 2008 was dat 8,3 procent terwijl het in die periode van 2007 nog 9,7 procent was. Ford had relatief en goede septembermaand (10,6% marktaandeel), cumulatief over 2008 is het 8,6 procent terwijl in dezelfde periode van 2007 7,8 procent was. Het merk Volkswagen had een redelijke septembermaand met bijna 9,5 procent marktaandeel.

 

Meer cijfers in Automobiel Management nummer 19 van 24 oktober.

 

 

Meer Europese cijfers: 

 europese verkoopcijfers personenauto’s 9-2008 acea.