In 2009 komt Toyota met zes nieuwe modellen uit en nog eens zes vernieuwde. Drie daarvan, de Avensis, de Urban Cruiser en de iQ staan al klaar. In Detroit staat volgende maand de nieuwe Prius. In Nederland zijn er dit jaar 6.450 stuks van de Prius verkocht en de importeur verwacht in 2009, dank zij de bpm-vrijstelling, op negenduizend te komen. Zie ook: Prijzen Toyota Avensis
Van der Velden: "Toyota is het enige merk met drie modellen die bpm-vrij zijn en waarvoor de bijtelling veertien procent is (Aygo, iQ en Prius). Bovendien hebben we straks vijf modellen met twintig procent bijtelling: iQ, Yaris, Urban Cruiser, Corolla en Auris. Medio 2009 heeft 95 procent van ons verkoopvolume een groen label. Met een marktaandeel van ruim negen procent, een eerste plaats op het gebied van klanttevredenheid en op het gebied van milieu, hebben we in ieder geval qua producten de wind niet tegen."
Hoewel het volume van het D-segment de afgelopen drie jaar is gekrompen van 55 duizend naar 45 duizend exemplaren, gaat men ervan uit dat volgend jaar met 42,5 duizend exemplaren de bodem wel zal zijn bereikt. De Toyota-importeur denkt met de Avensis een sterke troef te hebben. Hij heeft immers A-labels voor alle benzinemotoren, mits gecombineerd met de nieuwe zeventraps cvt-transmissie waarvoor tweeduizend euro extra moet worden betaald. De beide handgeschakelde uitvoeringen van de 126 en 150 pk diesels krijgen een B-label.
Tijdens de persintroductie van de Avensis wilde Louwman en Parqui in een prijsvergelijking met de Insignia, Passat, Mondeo en C5 laten zien, dat de vanafprijs van de Avensis van 23.940 euro scherp is. Maar dat kan pas echt worden bekeken op het moment dat de 2009-prijzen voor die modellen eveneens bekend zijn. Wél is duidelijk dat de Avensis de meest uitgebreide veiligheidsuitrusting ter beschikking heeft. Van de Avensis komt geen liftback meer, in het afgelopen jaar koos maar twee procent van de kopers voor die variant. 

Zie ook: Avensis op Fleet Management Expo