In het dagblad Bild zegt een woordvoerder van de autobranche dat grote autobedrijven soms meer dan een miljoen euro hebben uitstaan. De zegsman waarschuwt voor faillissementen als gevolg van de vertraagde uitbetaling. "In enkele gevallen kan het voortbestaan van een bedrijf in gevaar komen."

Ook het geduld van zo’n miljoen autokopers die niet financieel zijn bijgestaan door hun dealer wordt op de proef gesteld. Ze wachten eveneens al geruime tijd op hun geld. Het probleem is dat de Duitse politiek formeel nog niet heeft gestemd met de regeling. Zo lang dat niet is gebeurd, kan de 2500 euro per wrak niet worden uitgekeerd. Het ministerie van economische zaken gaat er vanuit dat de financiële middelen medio juni wel beschikbaar zijn.

Tot nu toe hebben circa 1,4 miljoen Duitsers een aanvraag ingediend, meldt het Duitse persbureau dpa. Er zou al voor enkele honderden miljoenen euro’s zijn toegezegd. Volgens de Duitse krant Bild zou het gaan om 400 duizend aanvragen. Aanvankelijk was anderhalf miljard euro uitgetrokken, maar door de onverwacht grote belangstelling is dat bedrag inmiddels verhoogd naar vijf miljard euro.