Deze keiharde oordelen komen uit het European Trusted Brands onderzoek 2009 van uitgeverij Reader’s Digest. Ook de overheid krijgt ervan langs; 56 procent van de ondervraagden geeft aan minder vertrouwen in de autoriteiten te hebben dan vijf jaar geleden. ‘De overheid levert niet datgene waar burgers behoefte aan hebben’, verklaart trendwatcher Adjiedj Bakas de slechte scores.

Vertrouwen is het fundament voor economisch en maatschappelijk handelen. Door de economische crisis hebben bankiers en financieel adviseurs hun krediet grotendeels verspeeld. Slechts achttien procent van de consumenten heeft nog vertrouwen in de verrichtingen van deze beroepsgroep. Daarmee is hun status gedaald tot hetzelfde niveau als voetballers. Uitzondering op de negatieve teneur is het vertrouwen in medewerkers in de zorg: gemiddeld geven negen van de tien consumenten aan vertrouwen te hebben in artsen en verpleegkundigen. De echte koplopers zijn brandweermannen en vliegtuigpiloten. In beide beroepen heeft meer dan negentig procent van de ondervraagden vertrouwen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding