Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Alle branches in de motor- en autobranche kampten in het derde kwartaal met tegenvallende omzetten. De sterkste daling deed zich voor in de bedrijfsautobranche, waar bijna twintig procent minder werd omgezet dan in het derde kwartaal van 2008.

De personenautobranche werd voor het zevende achtereenvolgende kwartaal geconfronteerd met een omzetdaling. De omzet in het derde kwartaal viel vijftien procent lager uit dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De personenautobranche betreft voornamelijk dealers en maakt, in termen van omzet, ongeveer de helft uit van de totale motor- en autobranche. 

Het aantal openstaande vacatures in de motor- en autobranche is in het derde kwartaal van dit jaar fors afgenomen tot 2 duizend. In het derde kwartaal van 2008 was de vraag naar nieuw personeel nog ruim twee keer zo groot. In het tweede kwartaal van dit jaar bereikte het aantal openstaande vacatures een dieptepunt met slechts 1900 openstaande vacatures.

Bedrijven in de bedrijfsautobranche zetten bijna twintig procent minder om dan in het derde kwartaal van 2008. In het tweede kwartaal ging de omzet nog bijna met een kwart omlaag. De verkoop van nieuwe bedrijfsvoertuigen lijdt zwaar onder de economische crisis. In het derde kwartaal van dit jaar gingen er bijna veertienduizend bedrijfsvoertuigen van de hand. Dat waren er ruim veertig procent minder dan dezelfde periode in 2008.  

Ruim acht van de tien verkochte motorvoertuigen is een personenauto. In het derde kwartaal van dit jaar zijn er ruim 95 duizend nieuwe personenauto’s verkocht. Dat is ruim 21 procent minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Toen waren dat er nog 121 duizend. De omzet van de gespecialiseerde autoservicebedrijven was in het derde kwartaal ruim acht procent lager. De omzetdaling die voor deze branche begin 2009 begon, zet hiermee in het derde kwartaal versterkt door.


De terugval van de handel in auto-onderdelen is minder sterk. De handelaars in auto-onderdelen zetten in het derde kwartaal van 2009 bijna zeven procent minder om dan in het derde kwartaal van vorig jaar. Voor deze branche is dit het vijfde kwartaal op rij met dalende omzetten. Wel is de afname van de omzet minder sterk dan in de vorige drie kwartalen. Het eerste kwartaal van 2009 was voor deze branche een dieptepunt met een omzetdaling van bijna negentien procent.