Saab-verkopen in Zweden in mineur

Ook in Zweden breekt langzaam maar zeker de economische lente aan en voor de vijfde keer op rij laten de maandverkopen een stijgende lijn zien, in maart was de plus 42 procent. Volvo, maar ook Volkswagen, weet daar sterk van te profiteren. Maar bij Saab blijft het huilen met de pet op.

Victor Muller geniet kennelijk niet het voordeel van de twijfel, althans niet bij de Zweden. De overname van Saab door Spyker heeft namelijk tot een catastrofale instorting van de verkopen op de thuismarkt geleid. De afzet van de 9-3 ging met 43 procent omlaag en de 9-5 kelderde 41 procent. In een markt die met een soortgelijk percentage groeide, is dat een zorgwekkend resultaat. Volvo lijkt te profiteren van de vertrouwencrisis rondom Saab. Zo wist de V70 zijn positie als populairste auto van Zweden dankzij een verkoopstijging van afgerond zestig procent te verstevigen. De Volkswagen Passat ging in maart ook erg lekker met 64 procent hogere verkopen. Dit model staat in de Zweedse verkoopstatistieken nu op de tweede plek, gevolgd door de Golf waarvan de afzet met 116 procent omhoog ging. Andere leden van de toptien zijn de Volvo V50, de Kia Cee’d, de Audi A4, de Ford Focus, de Renault Clio, de Toyota Avensis en de Volvo XC60.

 

Het scenario van MG Rover lijkt zich te herhalen om de eenvoudige reden dat de autokoper (ongeacht zijn nationaliteit) zich niet laat imponeren door opgewekte managementpraat. Na de koop van een huis is de auto de belangrijkste aanschaf voor de consument en daarvoor is veel vertrouwen in de autofabrikant nodig.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

Gaat dit over registraties of over geschreven orders. In beide gevallen kan de markt mijns inziens nooit zo snel reageren op het overnamenieuws. Volgend kwartaal zou het er wel al wat beter uit moeten zien. Ik ben oprecht benieuwd.

Geplaatst door: Ivar Volder op

Nu gaat t nog goed met Volvo in Zweden…maar nu Volvo van Chinezen is geworden ben benieuwd of de Zweden ook nog dat vertrouwen blijven schenken.

Geplaatst door: Hooghiemstra op

Beetje jammer dat de redactie van een gerenomeerd vakblad zich leent voor stemmingmakerijen ben het eens met de heer Volder dat er in iedergeval pas na het volgende kwartaal en eigenlijk pas als de nieuwe 9-5 leverbaar is een voorzichtige conclusie getrokken kan worden.
als Saab dealer ben je misschien een beetje gekleurd maar dat neemt niet weg dat er zeer positief gereageerd wordt op het nieuwe Saab en dat er toch een Nederlandse ondernemer in geslaagd is een dergelijk bedrijf over te nemen en zo als het er nu naar uit ziet nieuw elan en toekomst perspectief te bieden. en dat zomaar vanuit nederlandse bodem.
daar kun je respect voor hebben.

Geplaatst door: Ton van zon op
Saab-verkopen in Zweden in mineur - Automobielmanagement.nl

Saab-verkopen in Zweden in mineur

Ook in Zweden breekt langzaam maar zeker de economische lente aan en voor de vijfde keer op rij laten de maandverkopen een stijgende lijn zien, in maart was de plus 42 procent. Volvo, maar ook Volkswagen, weet daar sterk van te profiteren. Maar bij Saab blijft het huilen met de pet op.

Victor Muller geniet kennelijk niet het voordeel van de twijfel, althans niet bij de Zweden. De overname van Saab door Spyker heeft namelijk tot een catastrofale instorting van de verkopen op de thuismarkt geleid. De afzet van de 9-3 ging met 43 procent omlaag en de 9-5 kelderde 41 procent. In een markt die met een soortgelijk percentage groeide, is dat een zorgwekkend resultaat. Volvo lijkt te profiteren van de vertrouwencrisis rondom Saab. Zo wist de V70 zijn positie als populairste auto van Zweden dankzij een verkoopstijging van afgerond zestig procent te verstevigen. De Volkswagen Passat ging in maart ook erg lekker met 64 procent hogere verkopen. Dit model staat in de Zweedse verkoopstatistieken nu op de tweede plek, gevolgd door de Golf waarvan de afzet met 116 procent omhoog ging. Andere leden van de toptien zijn de Volvo V50, de Kia Cee’d, de Audi A4, de Ford Focus, de Renault Clio, de Toyota Avensis en de Volvo XC60.

 

Het scenario van MG Rover lijkt zich te herhalen om de eenvoudige reden dat de autokoper (ongeacht zijn nationaliteit) zich niet laat imponeren door opgewekte managementpraat. Na de koop van een huis is de auto de belangrijkste aanschaf voor de consument en daarvoor is veel vertrouwen in de autofabrikant nodig.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

Gaat dit over registraties of over geschreven orders. In beide gevallen kan de markt mijns inziens nooit zo snel reageren op het overnamenieuws. Volgend kwartaal zou het er wel al wat beter uit moeten zien. Ik ben oprecht benieuwd.

Geplaatst door: Ivar Volder op

Nu gaat t nog goed met Volvo in Zweden…maar nu Volvo van Chinezen is geworden ben benieuwd of de Zweden ook nog dat vertrouwen blijven schenken.

Geplaatst door: Hooghiemstra op

Beetje jammer dat de redactie van een gerenomeerd vakblad zich leent voor stemmingmakerijen ben het eens met de heer Volder dat er in iedergeval pas na het volgende kwartaal en eigenlijk pas als de nieuwe 9-5 leverbaar is een voorzichtige conclusie getrokken kan worden.
als Saab dealer ben je misschien een beetje gekleurd maar dat neemt niet weg dat er zeer positief gereageerd wordt op het nieuwe Saab en dat er toch een Nederlandse ondernemer in geslaagd is een dergelijk bedrijf over te nemen en zo als het er nu naar uit ziet nieuw elan en toekomst perspectief te bieden. en dat zomaar vanuit nederlandse bodem.
daar kun je respect voor hebben.

Geplaatst door: Ton van zon op