Dit blijkt uit cijfers van RDC, bewerkt door bureau Aumacon. In juni kon nog als reden voor de plotse kentering worden opgevoerd dat de verkopen in juni 2010 extreem hoog uitvielen, waardoor de vergelijking wat scheef was. Voor juli gaat dat argument niet op, zodat er niet anders dan geconcludeerd kan worden dat er sprake is van een afkoeling van het extreem hoge verkooptempo uit de eerste vijf maanden, waarin de verkopen gemiddeld met bijna dertig procent klommen. Met name de op handen zijnde wijzigingen in de autobelastingen, het matige consumentenvertrouwen en de beperkte beschikbaarheid van sommige automodellen wordt als verklaring gezien. Tot en met juli werden er dit jaar in ons land totaal 370.642 nieuwe auto’s verkocht tegenover 308.600 in dezelfde periode van vorig jaar. Aumacon gaat voor het hele jaar 2011 uit van 565 duizend nieuwe auto’s (zie link voor onderbouwing), waarmee 2011 nog steeds het beste autojaar van de afgelopen tien jaar zou worden.  

Volkswagen verkocht vorige maand de meeste nieuwe auto’s (5.478 stuks), gevolgd door Ford (3.905) en Peugeot (3.366). In het jaarklassement over zeven maanden staat Volkswagen dit jaar nog royaal aan kop (40.736 stuks, 11,0% marktaandeel), gevolgd door Peugeot (31.182/8,4%) en Renault (30.050/8,1%).

 

Compleet cijferoverzicht

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding