Volgens autokoepelorganisatie Acea werden er afgelopen maand in heel Europa 926.486 auto’s verkocht, 10,3 procent minder dan in november 2011 en ook weer 33 duizend minder dan in de voorafgaande maand. Bij de grote landen blijft alleen Groot-Brittannië in de plus, nu weer met een opvallend sterke groei met meer dan elf procent. Frankrijk, Spanje en Italië blijven grote klappen krijgen met opnieuw dalingen van rond de twintig procent terwijl de automarkt in Duitsland vorige maand 3,5 procent krimp vertoonde. Van de middelgrote landen komt ons land er met een daling van ruim 26 procent het slechtst vanaf. Opmerkelijk is verder dat Ierland, waar de crisis het eerste toesloeg, nu weer een flinke groei met 13,5 procent laat zien.

Bij de merken blijft Renault de zwaarste klappen krijgen met in de afgelopen maand weer een daling met ruim 28 procent. Binnen de Renault-stal is ook het goedkope merk Dacia niet meer in trek want dat meldt een terugloop met 26 procent. De Franse collega’s van Peugeot en Citroën komen samen op een daling van bijna zestien procent uit. De VW-groep houdt de schade echter beperkt tot een minus van nog geen drie procent. Tot de weinige plussen behoren Land Rover met een groei van zestien procent, Hyundai dat bijna negen procent meer auto’s verkocht en Mazda met een plusje van net vier procent. Bij BMW bleven de verkopen nagenoeg stabiel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding