De budgetauto is ‘een belangrijk project’, zou Winterkorn in Dresden tegen zijn management hebben gezegd, volgens het Duitse magazine Focus. In landen als China en India is vraag naar basismobiliteit tegen de laagst mogelijke prijs, stelt de topman. En men doet daarom onderzoek naar een reeks van modellen die zes- tot zevenduizend euro zouden kosten. Het project wordt binnen Volkswagen ‘budget car’ genoemd  maar bevindt zich nog in een vroeg stadium van ontwikkeling en staat onder leiding van de voormalige Opel-baas Hans Demant. Volkswagen zou de wereldwijde markt voor auto’s tot achtduizend euro inschatten op acht miljoen stuks. Volgens dezelfde analyse zouden er daarvan drieënhalf miljoen in China op de markt komen. Klanten in Europa zullen tevergeefs wachten op de goedkope auto, heeft Winterkorn vorig jaar gezegd.

De Chinesche autofabrikant Qoros heeft ondertussen aangekondigd dat het honderdvijftigduizend auto’s per jaar gaat bouwen voor mensen die voor het eerst een auto kopen en die zich geen Volkswagen of BMW kunnen veroorloven. Dat heeft Gert Hildebrand, de designchef van het Chinese merk, gezegd. "We weten zeker dat we onze niche zullen vinden." Qoros is een samenwerking tussen de Chinese autofabrikant Chery en Israel Corporation. (dpa/Focus)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding