Daarmee zouden exporteurs per auto tot tweehonderd euro extra marge realiseren, aldus VDC. Bij het terugvragen van rest-bpm komt voor exporteurs nu veel papierwerk kijken. Zo moeten eerst een uitvoerverklaring en EU-toelatingsverklaring worden aangevraagd en afgegeven en dienen aangiften aangemaakt en administratief verwerkt te worden. Vaak gebeurt dat door meerdere personen en worden gegevens bovendien met de hand ingevuld, waardoor de kans op fouten groot is. "Naar schatting gaat in vijf tot acht procent van de exportaanvragen iets mis waardoor het proces vertraagd wordt", beweert directeur Michel Schaay van VDC. "Met de elektronische aangifte kan de hele afwikkeling door één persoon achter één scherm worden gedaan en is de kans op fouten vrijwel nihil. Daarbij is door de directe communicatie met buitenlandse overheidsinstanties ten behoeve van EU toelatingen en de samenwerking met de belastingdienst de doorlooptijd sterk verkort, zodat exporteurs in de praktijk de rest-bpm sneller op hun rekening hebben. Dat vermindert ook sterk de behoefte aan voorfinanciering door derde partijen."

Na de verkoop van een auto aan een buitenlandse koper hoeft een exporteur alleen het kenteken in te voeren en enkele eenvoudige stappen te doorlopen. Schaay: "In een paar minuten is het hele proces afgehandeld, is het voertuig geëxporteerd en heeft het voertuigstatuscontroles ondergaan voor wat betreft bpm-vrijstelling, btw-verantwoordelijkheid en apk-geldigheid en is ook direct en volledig elektronisch de aangifte rest-bpm verzonden." Een extra  voordeel is dat het systeem automatisch de verspringdata van de BPM-bedragen aangeeft. "Zo zie je direct welke voertuigen in de bedrijfsvoorraad in een andere staffel terecht komen en dus sneller voor export in aanmerking komen", aldus Schaay. "Met dit systeem heb je altijd de meest actuele informatie over wet- en regelgeving en de juiste exporttools."

VDC is de specialist op het gebied van import- en exportdienstverlening. De organisatie investeert in producten die aansluiten bij de marktontwikkelingen en de veranderende wet- en regelgeving. VDC is ook RDW-provider, waardoor het alle online diensten van de RDW aanbiedt.