De autokoepel Acea tekent echter wel aan dat de plus uit de bus komt ‘in vergelijking met de historisch slechte maand september 2012.’ Bovendien telden de meeste Europese landen een werkdag meer. Over de eerste negen maanden van dit jaar gezien staat de Europese automarkt nog steeds op een daling van 3,9 procent.

Op de landenlijst behoort Nederland tot de slechts zes landen die afgelopen maand nog altijd op een min uitkwamen. Volgens Acea werden in ons land 31.504 auto’s verkocht, dat is 1,4 procent minder op jaarbasis. De andere dalers zijn, zoals gezegd, Duitsland en daarnaast Luxemburg, Roemenië, Italië, en vooral Slowakije. Sterkste stijger is Hongarije, op de voet gevolgd door Spanje. Ook Polen, Ierland, Portugal en in mindere mate Frankrijk zien de autoverkopen nu weer groeien.

Bij de grote merken komt de Renault-groep als beste uit de bus, vooral dankzij het succes van Dacia. Bij General Motors en de VW-groep blijft de groei bescheiden. PSA Peugeot-Citroen en Fiat moeten echter nog altijd inleveren. Wat kleinere merken betreft zijn Mazda en Volvo flinke stijgers terwijl Honda klappen blijft oplopen. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding