Dit blijkt uit cijfers van RDC/inMotiv, bewerkt door kennisbureau Aumacon. Over de eerste zes maanden gemeten werden dit jaar 199.221 nieuwe auto’s afgeleverd. Daar tegenover staan de 210.960 stuks in de periode januari tot en met juni van 2013, een daling van 5,6 procent.

Het resultaat past in het prognosebeeld voor dit jaar; na een aanvankelijk scherpe daling van de verkopen in de eerste maanden (veroorzaakt door extreem hoge vooraankopen van zakelijke auto’s in Q4-2013) lijkt een voorzichtig herstel op handen. In Q1 liepen de autoverkopen nog 7,3 procent achterop op vorig jaar, in Q2 bedroeg de achterstand vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2013 nog maar 3,5 procent.

Koopbereidheid

Aumacon ziet met name de particuliere koper de weg naar de showrooms weer vinden. Sectoreconoom Clem Dickmann: "De koopbereidheid voor grote aankopen neemt langzaam toe, al ligt de bestedingsprioriteit nog altijd vooral in de directe genotsfeer en bij het aflossen van schulden. Autodealers zullen dan ook actiever en creatiever moeten worden met nieuwe concepten waarbij het gebruik van de auto voorop moet staan. Steeds meer  consumenten willen namelijk niet meer de rompslomp van het autobezit en kiezen bijvoorbeeld voor abonnementsvormen en private lease."

Zakelijke markt

De zakelijke markt, het segment dat eind vorig jaar nog zorgde voor topdrukte bij de autodealers, maakt even pas op de plaats. "Daar komt echter in de tweede helft van het jaar verandering in. Met name de registratiegrens voor fiscaal voordeel per eind 2014 en de beschikbaarheidtoename van het aantal modellen dat daar nog voor in aanmerking kan komen, zal in Q4 wederom voor topdrukte gaan zorgen."

CNG (aardgas) haalt EV in

Aumacon handhaaft zijn marktprognose voor 2014 op 415 duizend nieuwe auto’s; een vrijwel gelijk aantal als in 2013. Binnen deze totaalmarkt neemt met name het aandeel benzineauto’s toe; dit segment zou – aldus de jongste Aumaconprognose – dit jaar met bijna vijf procent klimmen tot 277 duizend stuks. Dieselauto’s zien hun populariteit daarentegen dalen naar 92 duizend stuks (-11 procent).

Opmerkelijk is de toename van auto’s die naast benzine ook aardgas (CNG, compressed natural gas) als brandstof gebruiken. Hun aantal zou dit jaar stijgen naar 2.500 stuks – iets meer dan de verwachte verkoop van vol-elektrische auto’s (EV) – die in 2014 zou blijven steken op twee duizend stuks. Van de fiscaalaantrekkelijke hybride-auto’s zullen dit jaar zo’n 40 duizend stuks worden verkocht.

prognose-2014-7-415.

    

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding